Крис Стокъл - Уокър, британски журналист и автор на книгата

...
Крис Стокъл - Уокър, британски журналист и автор на книгата
Коментари Харесай

Коментар | ЕС се бори с дезинформацията в социалните мрежи, но с Мъск удря на камък

Крис Стокъл - Уокър, английски публицист и създател на книгата TikTok Boom, в коментар за в. Guardian
Ръководителите на огромните софтуерни компании с известно безпокойствие чакаха предходната седмица Европейски Съюз да разгласи резултатите от направеното изследване за мащаба на подправените вести в обществените мрежи. Докладът е първият, откогато Законът за цифровите услуги даде на Брюксел нови пълномощия да глобява и да санкционира тези, които не съблюдават разпоредбите.

Документът беше позитивно четиво за множеството компании, които съгласно него са се справили приемливо с ограничението на дезинформацията. Но за обществената мрежа X на Илън Мъск (бившата Twitter) посланието беше ясно: " Можеше и по-добре. "
Реклама
За платформата беше оповестено, че има най-голям дял дезинформиращи изявления спрямо нейните съперници. Като отчаян преподавател зам.-председателят на Европейската комисия Вера Юрова се обърна към Мъск по време на конференция след публикуването на отчета: " Моето обръщение към Twitter/X е, че би трябвало да спазвате закона. Ще следим какво вършиме ".

Че толкоз доста платформи са се справили приемливо съгласно отчета - въпреки и с опция за възстановяване на резултата, демонстрира, че напъните на Европейски Съюз да потърси сметка от огромните софтуерни компании след десетилетия, в които те не подлежаха на регулации, работят. Тех колосите в никакъв случай не са удовлетворени, когато би трябвало да се придържат към нормите, наложени от трети страни, в това число и тъй като те свиват облагите им. Но има индикации, че в случай че регулациите са неизбежни, основните изпълнителни шефове ще се съобразят, в случай че идват от Европейски Съюз.

Рискът от огромни санкции - съгласно Закона за цифровите услуги до 6% от световния годишен оборот на компанията, е основна причина да се съблюдават разпоредбите, които Европейски Съюз вкарва. Санкцията при неспазването на ограниченията против дезинформацията може да бъде моментална възбрана на активността в съюза . Това са мощни тласъци за придържане към наложените ограничения. И въпреки всичко предизвестието на Вера Юрова, че Европейски Съюз ще следи дейностите на Twitter/X, е належащо, защото за разлика от множеството си съперници в бранша Мъск показва открита злост към регулациите.
Рискът от огромни санкции - съгласно Закона за цифровите услуги до 6% от световния годишен оборот на компанията, е основна причина да се съблюдават разпоредбите, които Европейски Съюз вкарва.
През май той извади Twitter от Кодекса на Европейски Съюз за дезинформация в опит да понижи отговорността на обществената мрежа и да избегне следствията поради неизпълнените цели. Изглежда, Мъск е предусещал, че уволняването на по-голямата част от модераторите на наличието в платформата ще я направи по-податлива на дезинформация. Сега отчетът на Европейски Съюз демонстрира, че това в действителност е по този начин.
Реклама
Марк Зукърбург най-малко поставя известни старания да оправдае отговорността на позицията си, отпред на софтуерна компания. Платформата Фейсбук не е идеална, само че прави някои доброволни опити по отношение на рецензията за разпространението на подправени вести, използването на данни и опасността от изкуствения разсъдък. Но тъкмо както Доналд Тръмп фрапантно смъкна летвата за това, което се смяташе за най-малък стандарт за международен водач, когато стана американски президент, в този момент Мъск доближава нови низини за нехаресван тех началник - игнорирането на отговорностите и неспазването на разпоредбите се трансформира в норма за него.

Ако европейските регулатори изпълнят заканите си да забранят Twitter/X в Европа, те ще дадат образец. Но също по този начин ще спрат достъпа до това, което макар напъните на Мъск да го съсипе остава " де факто публичния градски площад " за милиони консуматори. И всичко това, тъй като един човек си мисли, че е над закона. Последователните санкции може и да проработят, с цел да вкарат обществената мрежа в правия път, само че Мъск е показвал и преди, че е подготвен да хвърля пари за платформата. Резултатът може да бъде евентуален блокаж, защото Мъск може да се окаже в позицията да скапе до този миг сполучливия опит на Европейски Съюз да контролира софтуерния бранш.
Свързани публикации Как Фейсбук ни ръководи 19 април 2019, 12:30 Англия готви тежки регулации против Фейсбук, Instagram и Twitter 8 април 2019, 16:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР