Криптирането на компютри срещу откуп вече е бизнес за милиарди,

...
Криптирането на компютри срещу откуп вече е бизнес за милиарди,
Коментари Харесай

ФБР: Криптирането на компютри срещу откуп - бизнес за милиарди

Криптирането на компютри против откуп към този момент е бизнес за милиарди, сочат изчисленията на ФБР. Проучване сред 370 000 експерти по киберсигурност показва този тип вируси като най-голямата опасност.

Криптовирусът е злотворен програмен продукт, който най-често идва като атачмънт в и-мейл и един път отворен заключва файловете ви. Те може да бъдат декордирани против откуп в криптовалутата биткойн. У нас вредите от криптовируси като wannacry и petya са нанесли вреди най-малко за половин милион лв., пресмятат специалисти. Криптовирусът се дефинира от 80% от IT експертите като междинна до рискова кибер опасност.

Криптовирусът „ Бед Рабит”, който беше незнаен до момента у нас, към този момент набира скорост. Лошият Заек се маскира като адоб флаш плеър и след инсталиране се самозаключва. Хакерите очевидно са почитатели на сериала „ Игра на тронове”, тъй като са оставили връзки с имена на герои от епоса. Компютърът на Петьо също почнал да работи необичайно след отваряне на и-мейл

Реших да рестартирам, файловете не можеха да се отворят и излезе искане за активация. Трябваше да го попълня с пари и да отключат файловете, споделя Петьо Блъсков.

Въпреки че в интернет има задоволително видеоинструкции по какъв начин да се отървете от зловредния програмен продукт, експертите считат, че това не прави работа.

Ясен Танев показва, че бизнесът е елементарен, тъй като хората не си обновяват операционните системи. В изследване на „ Линкдин” специалистите показват, че най-често зад офанзивите с криптовируси стоят проведени незаконни групи.

77% от участвалите в допитването експерти са безапелационни, че най-хубавият метод да се блокира криптовирусите е предварителната защита, а 72% - обновяването на операционните системи.

Въпреки това 79% от IT бранша считат, че в идната година криптовирусите ще са най-голяма опасност за потребителите.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР