Криминалните приходи от нелегалното потребление на цигари през 2018 г.

...
Криминалните приходи от нелегалното потребление на цигари през 2018 г.
Коментари Харесай

До 120 млн. лв. приходи имат контрабандистите на цигари

Криминалните доходи от незаконното ползване на цигари през 2018 година се пресмятат от Института за пазарна стопанска система в границите на 90 - 120 млн. лева

Приходите от облагането на тютюневите произведения в България доближават над 3 милиарда лева или 9.5% от всички данъчни доходи в бюджета. По този индикатор страната ни се подрежда на челните места в Европейски Съюз. Само приходите от акцизи върху тютюневите произведения в България възлизат на 2.5 милиарда лева и бележат непрекъснат растеж след 2015 година

През 2018 година делът на противозаконните цигари в България е на рекордно ниски равнища за страната - приблизително 5% от цялото ползване или това са към 700 млн.лв. противозаконни къса. Въпреки ниския дял на незаконното ползване, то не е за подценяване, тъй като противозаконните парчета цигари са сензитивно повече както от цялото ползване на тютюн, по този начин и от набиращите известност бездимни тютюневи произведения, посочи Петър Ганев на конференция на тематика " Право и стопанска система на противозаконната търговия с тютюневи произведения в България ", проведена от ИПИ.

Близо 97% от приходите от облагането на тютюневите произведения се образуват от обичайните цигари.

Причините за растежа в приходите от акцизи върху цигарите (694 млн.лв. повече през 2018 година по отношение на 2014 г.) е спадът на незаконната търговия след 2015 г . и надлежно възобновяване на легалното ползване, както и покачването на акцизите след 2016 година, уточни Ганев.

И през 2018 година се откроява наклонността към стесняване на противозаконната търговия. През последното тримесечие на 2018 година делът на незаконните цигари доближава 4.4% от пазара. В разнообразни проучвания и изследвания прави усещане непрекъснатата поява на нови противозаконни " евтини бели цигари ", които ненадейно заменят предходните всеобщо предлагани цигари.

Ценовата досегаемост на цигарите в България по отношение на останалите страни членки на Европейски Съюз остава ниска - в България е 1.6-1.7 пъти по-негативна по отношение на междинните равнища за Европейски Съюз. През 2018 година с разполагаемия чист приход в България могат да се закупят 5.8 кутии цигари, до момента в който с разполагаемия приход в Европейски Съюз - 9.3 кутии цигари.

" Хората нямат визия какво образува цената на цигарите. 85% в цигарите са налози , като по този метод цигарите са най-тежко обложения артикул на пазара ", регистрира Ганев по време на конференцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР