Криминална полиция и Инспектората към Министерството на културата проверяват тунели,

...
Криминална полиция и Инспектората към Министерството на културата проверяват тунели,
Коментари Харесай

Прокопани тунели в близост до Римския стадион на Филипопол

Криминална полиция и Инспектората към Министерството на културата ревизират тунели, прокопани под здания - монументи на културата в центъра на Пловдив. Изкопите са стигнали античните зидове на Римския стадион и заплашват наследството на античния Филипопол. Дейностите не са съгласувани с институциите. Общината спря строителните работи.

Изкопните действия под постройките на ул. " Княз Александър Първи Батенберг " с номера пет и седем са от две години, настояват живеещи на двата адреса. По думите на хората виновен за прокопаването под сгради-паметници на културата е единият от съсобствениците Мирослав Стамов.

" Той влиза и прави изпод подземен и над земята каквото си пожелае, сякаш нещо да укрепи и по-късно се получават тунели и ровове дълбоки до 10 метра ", съобщи Мария Стефанова, съсобственик.

" Това са едни големи бункери, които е необяснимо за какво са направени. Просто сме втрещени, че къщата ни ще падне при първия огромен дъжд или земетресение. Докато не мине през съд това нещо, ние се опасяваме, че няма да има никакъв резултат ", добави Светлана Варадинова, съсобственик.

Съседи са подавали неведнъж тъжби. Последните са откакто пътека към една от къщите се срутила.

При последната си инспекция експерти по строителен надзор и археолози са установили нарушавания на обекта. Затова и неотложно от регион " Централен " са издали заповед за прекъсване на дейностите.

" Установи се, че в избените пространства притежателят е почнал изкопни действия под претекст че това са действия свързани с подсилване на постройката. Направи се повторна инспекция на идващия ден, след което бе публикуван констативен акт, който открива изтичане на бетони, подпиране на стени, равнището на избените пространства е поправено, като тук-там има сред 4 и 6 метра ров в дълбочина ", добави Георги Стаменов, кмет на регион " Централен " в Пловдив.

" На този стадий ние сме установили, че в постройките на номер 5 и номер 7 е опустошен отчасти монумент на културата каквито са и двете здания на тези номера и в отбор и по единично. И са правени изкопни действия без наблюдаване на археолог ", разясни археологът София Христева.

Веднага е известен и инспекторатът към културното министерство.

" И защото се натъкнахме на ровове, които съгласно нас са много нерегламентирани и евентуално посредством тях би могло да се доближи до археологическите структури на Римския стадион, ние сигнализирахме Министерство на вътрешните работи. Не беше допустимо да се доближи до всички елементи, тъй като на някои пространства бяха инсталирани съществени железни порти. И не можахме да създадем цялостен оглед, само че това което се видя през два маскирани отвора, копано е надолу като единият отвор е може би с дълбочина към 5-6 м, което при всички случаи се доближава до археологически структури. При всички случаи отнася се за нерегламентирани действия в предпазена територия т.е. в зона монумент на културата ", посочи арх. Слави Славов, Инспекторат към Министерството на културата.

Служители на Криминална полиция към този момент са разпитали съсобственика на парцелите Мирослав Стамов. По случая е формирана инспекция. Самият Стамов твърди, че единствено е укрепвал парцелите си и е съгласувал всичко. Разполага и с документи.

" Няма прокопаване. Има британски дворове, които се свлякоха в моя парцел и в действителност това нещо, когато пропадна от дъждовете аз краткотрайно направих пренасяне, с цел да може да се минава и надлежно извиках способените правоспособни органи, с цел да могат да създадат проучване и градивно мнение, което споделя какво би трябвало да се прави. Аз потеглям не да разрушавам паметника, в случай че приемем, че са монументи, а да ги резервирам ", сподели още Мирослав Стамов, съсобственик.

До дни от инспектората на културното министерство ще оформят констативен протокол по случая, на база на който може да се стигне и до съставянето на акт за нарушаване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР