Криминалистът Иван Савов от частна лаборатория разкри как се хващат

...
Криминалистът Иван Савов от частна лаборатория разкри как се хващат
Коментари Харесай

Експерт разкри как се хващат престъпници с белязани банкноти

Криминалистът Иван Савов от частна лаборатория разкри по какъв начин се хващат нарушители с белязани банкноти, както стана преди дни с кметицата на „ Младост ” Десислава Иванчева.

Ето какво разкри Савов по Нова Тв:

„ Банкнотите се белязват със особено химическо вещество, композиция от няколко субстанции, което не се намира елементарно тук. В чужбина се оферират негови други възможности, само че няма по какъв начин да го купим в България. То е като пудра, невидимо, под формата на ерозол. Това вещество се нанася върху банкнотата от обработващ чиновник. Той обработва банкнотата, когато се отнася се за пари във формата на пачки, които са опаковани. Външната повърхнина е обработена наложително, както и някои места от вътрешността, с цел да може при прелистването да се резервира веществото.

Количеството не е огромно, значимо е къде се слага веществото.

След като се обработят, същите пари се дават на предаващия подкупа и когато се влезе в прикосновение с тях, те придвижват веществото върху ръцете и светят при облъчване с ултравиолетова светлина.

Веществото се чисти мъчно, може да остане няколко денонощия, което е премного време да се извършат процесуално-следствени дейности. Белязаните пари се разказват и по серийни номера.

Като споделям, че веществото се чисти мъчно, се сещам за един куриоз с катаджия, на който му светна брадичката при допира с белязана банкнота... ”

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР