Кремотартар или наричан още зъбен камък е една от тайните

...
Кремотартар или наричан още зъбен камък е една от тайните
Коментари Харесай

Кремотартар неутрализира действието на вредния глутамат!

Кремотартар или именуван още зъбен камък е една от тайните съставки, които можем да намерим в шкафа за подправки, без да знаем защо се употребява. Това не е бакпулвер, не е и сода за самун и все пак единствено една щипка от него ще направи знамение с печивата ни или при разбиването на смесите. Освен тези изгоди той може да се употребява и в кухнята за разчистване на някои типове съдове.

Какво тъкмо е кремотартар?

 Кремотартар

Това е прахообразен изсъхнал, бял прахуляк. Страничен артикул от ферментиращо грозде. Наричат го още калиев битартрат, калиев хидрогенен тартрат или просто казано това е винена киселина. Добавяне на щипка от него към белтъците, които ще се разрушават, жълтъците или сметаната, той ще направи, тъй че да се форсира процесът на разтрошаване и тяхното стабилизиране на структурата на тези дребни въздушни мехурчета, които се разрушават. Освен към тези смеси може да се добави и към някои типове теста, да вземем за пример при някои канелени бисквити.

Когато се комбинира със сода за самун, той се трансформира в главен подобрител, с цел да се подуват добре сладкишите.

Ако от време на време ни липсва бакпулвер, може да бъде незабавно сменен с 1/4 ч.л. сода за самун и 1/2 ч.л. зъбен камък и това всичкото е равно на 1 ч.л. бакпулвер.

 Кремотартар

Добавяйки щипка зъбен камък към кипящи зеленчуци, той ще спомогне за опазване на цветовете им.

При липса на зъбен камък може да бъде сменен с 2 с.л. лимонен сок или бял оцет и това дава отговор на 1 ч.л. кремотартар.

Кръмотартарът няма период на валидност, стига да се съхранява в изсъхнало и хладно място. Прахът наподобява бял и с леко кисел мирис.

Освен горните изгоди той може да бъде употребен като нетоксичен домакински препарат:

- при емайлиране и гланциране на железни иноксови съдове, също така отстранява драскотините и петната;

 Целувчена торта

- също при гланциране на принадлежности за храна, най-много сребърните;

- при разчистване на плочки и вана в банята;

- при разчистване на умивалници от неръждаема стомана;

- с изключение на всички изброени изгоди кримотартарът може да отстрани значително мононатриевия глутамат (MSG), който се прибавя към храните както като консервант, по този начин и като подобрител на усета, а тъкмо той при загряване може да бъде отровен и да провокира странични резултати, които варират от леки до тежки. Точно 1 ч.л от кремотартара, разперен в чаша вода, обезврежда токсичното деяние на MSG.

 Глутамат

Кремотартарът е тип стабилизатор на тялото, като образува алкална среда и покачва pH и по този метод спомага да се понижи главоболието, алергиите и други типове неприятни болести при хората, за които повода в множеството случаи е тъкмо MSG.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР