Кремъл съобщи за предстоящи преговори между руския президент Владимир Путин

...
Кремъл съобщи за предстоящи преговори между руския президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин и Ердоган се срещат пак на 5 август

Кремъл заяви за идни договаряния сред съветския президент Владимир Путин и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган на 5 август в Сочи, предава ТАСС. Информацията бе доказана и от турското президентство, само че и двете страни не оповестяват за тематиките на идната среща.

Посещението идва единствено няколко дни откакто Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха съглашение за обновяване на износа на зърно през три украински пристанища след месеци на блокиране заради руско-украинската война, която продължава към този момент шести месец. Предстои скоро износът да бъде обновен, като той ще се контролира от Координационен център в турския мегаполис Истанбул.

Миналата сряда Ердоган и Путин се срещнаха по време на тристранна среща с иранския си сътрудник Ебрахим Раиси в столицата на Иран Техеран. Лидерите се събраха за 7-ата среща на високо ниво в Астанския формат, с цел да обсъдят последните събития в Сирия, битката против терористичните групи, които съставляват опасност за районната сигурност, както и филантропичната обстановка и доброволното връщане на сирийците.

Контактите сред двамата водачи през последните години са обичайни и те всекидневно се срещат по няколко пъти годишно в двустранни или многостранни формати. Макар и войната в Украйна да засенчи малко връзките сред Москва и Анкара, фактът, че Турция поддържа другарски връзки и с двете воюващи страни, я прави скъп медиатор.

На 29 март в Истанбул се организираха широкоформатни руско-украински договаряния, на които даже се стигна до разработване на проектоспоразумение, което даде вяра за прекъсване на войната, само че по този начин и не се стигна до неговото завършване, а двете страни се упрекваха взаимно в саботирането му. На този стадий директни договаряния сред Русия и Украйна не се водят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР