Кремъл и осъденият за измама олигарх Илан Шор имат общ

...
Кремъл и осъденият за измама олигарх Илан Шор имат общ
Коментари Харесай

Платени протести и кражба за милиарди в Молдова: кой е Илан Шор

Кремъл и наказаният за машинация олигарх Илан Шор имат общ зложелател - проевропейското държавно управление на Молдова. Партията на Шор по всякакъв начин се пробва да дестабилизира страната.

Градчето Орхей - бастион на партията " Шор ", основана от молдовския олигарх Илан Шор, е на един час път с кола от Кишинев. То наподобява спретнато и добре поддържано, споделя в собствен репортаж АРД.

За нуждаещите се има обществени магазини, в които питателните артикули се продават на по-ниски цени. Веригата се споделя " Меришор ", което безусловно преведено значи " ябълчица ". Но името припомня и за Шор, който е кмет на града от 2015 до 2019 година. Той към момента има доста поддръжници там.

Спорна персона, забъркана в машинация за милиарди

Светлана има положително мнение за олигарха: " Защото се вижда какво е направил за Орхей и близките села. Вижда се, че е направил промени, които са се отразили добре на общността ". Той даже е построил увеселителен парк край града с безвъзмезден вход.

Михай, който е медицински механик, споделя, че Шор е много противоречива персона. " Майка ми и вуйна ми се възхищават на партия " Шор ", само че аз съм по-скептичен. "

Скептицизмът е състоятелен - олигархът бе забъркан в най-голямата банкова машинация в историята на Молдова, нанесла вреди в размер на към един милиард $ на трите най-големи търговски банки в страната. Накрая се наложи интервенция на Националната банка, с цел да не стигне Молдова до банков колапс.

" Шор е уредникът на кражба за един милиард $. Затова всеки от нас - от децата до старите хора - трябваше да заплати по 500 $, с цел да се покрият основаните от него задължения ", изяснява пред АРД Сергиу Тофилат, някогашен консултант на президентката Мая Санду.

Проевропейското държавно управление, ръководено от Санду, съумя да потърси сметка на Шор. Олигархът бе наказан на 7,5 години затвор и избяга в Израел. Преди това той е закрилян от различен олигарх - Владимир Плахотнюк, който до 2019 година е водач на " Демократическа партия на Молдова " и управлява политическата власт в страната.

Правителството - общ зложелател на Шор и Путин

Сега от Израел Шор провежда митинги против проевропейското държавно управление дружно с приятелите си от партията, които са останали в Орхей. Демонстрациите започнаха сега, в който ограничи доставките на газ за Молдова, което пък докара до растеж на цените на силата и до инфлация.

 Протести в Кишинев, проведени от партия
© Reuters

Протести в Кишинев, проведени от партия " Шор ".

" Можем да установим, че ползите на Илан Шор, който искаше да избегне правораздаването, съответстват с интереса на Русия, и да отклони Молдова от нейния проевропейски курс ", споделя пред АРД журналистката Даниела Калмиш. Тя и нейните сътрудници от вестник " Зиарул де Гарда " съумяват да потвърдят, че така наречен митинги са инсценирани от партия " Шор ". На участниците в тях, като им е било подредено да викат " Долу Мая Санду ". Кметът на Орхей Павел Вереяну, който е член на партия " Шор ", не вижда нищо неприятно в заплащането. Шор просто давал средства, с цел да могат хората да се нахранят по време на митинга.

" Шор употребява тежкото икономическо състояние "

Според молдовския политолог Йон Табирта платените митинги са рискова игра. Той показва пред АРД, че партията " Шор " работи в полза на Русия и се възползва от.

" Русия се пробва да откри способи за дестабилизация на публичното и политическото състояние в Молдова. Като изключително доста проруски сили има в партия " Шор ", споделя политологът. Според него партията се управлява от олигарха, цели да спре промените и споделя общи ползи с Русия.

Ако икономическата обстановка на хората, които страдат от инфлацията, достигнала 30 %, не се усъвършенства осезаемо, този проект може и да сработи, пишат от АРД. В един миг в митингите може да се включат и съперници на партия " Шор " макар съображенията си по отношение на олигарха. Като Николай, който споделя: " Сегашните митинги трябваше да стартират по-рано ". Той въобще не поддържа Шор, само че счита, че това, което прави този път, е вярно. " Това държавно управление е пристигнало до гуша на всички. Да се молим на Бога да се отървем от него. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР