Кремъл е построил йерархия на социалната значимост, в която с

...
Кремъл е построил йерархия на социалната значимост, в която с
Коментари Харесай

Анализатор от ISW: Путин още не се е отказал да пречупи Украйна, „партията на войната“ в Москва става опасна

Кремъл е построил подчиненост на обществената значителност, в която с етническите малцинства и бойците от " ДНР/ЛНР " се отнасят като с пушечно месо

Вербовката на мъже от най-бедните етнически региони разреши на Путин да избегне провокирани от всеобщата крах на фронта митинги в Москва и Санкт-Петербург, споделя Катерина Степаненко, анализатор в Американския институт за проучване на войната* (родена е в Киев, живее и работи в САЩ)

Интервю на Андрей Красно, Радио „ Свобода “

– ISW много тъкмо предвижда опцията и началото на тази война. Как оценявате обстановката в този момент?

– Според оценките на ISW, президентът Владимир Путин още не се е отказал от максималистичната си цел за окупирането на цяла Украйна и капитулация на държавното управление в Киев. Неговите дейности, оповестяването на частичната готовност и рокадите във висшето военно командване сочат, че той не възнамерява да се откаже от войната.
Личният фактор на Путин, неговото виждане за войната и нейните идеологически цели, абсолютно ще играят роля за изхода от тази война. 
Въпреки това, съветската войска ще продължава да се сблъсква със съществени проблеми при воденето на войната.

– Сред представителите на националните придвижвания на субекти в РФ надвива мнението, че войната се води извънредно за сметка на „ нетитулните “ нации. Провеждат се митинги срещу мобилизацията на калмиците, в Кабардино-Балкария обявиха за опасност за генофонда, на доста места стачкуват против мобилизацията на тяхна територия. Какви заключения могат да бъдат направени от това?

– Според известия в съветски опозиционни и западни медии може да се създадат съответните калкулации: районите с етнически малцинства са понесли максимален брой жертви по отношение на броя на популацията си. 
И още – управляващите популяризират доброволната работа в армията доста по-интензивно в тези райони, в сравнение с в Москва или Санкт-Петербург. 
Кремъл е построил подчиненост на обществената значителност, в която с етническите малцинства и бойците от " ДНР/ЛНР " се отнасят като с пушечно месо. Има и различен фактор: националните републики са едни от най-бедните в страната и с помощта на този фактор е доста по-лесно да бъдат вербувани хора за армията.
Именно вербовката на мъже от най-бедните региони разреши на Кремъл да избегне провокирани от всеобщата крах на фронта митинги в Москва и Санкт-Петербург.

– Защо Рамзан Кадиров стана един от основните нюзмейкъри в тази война?

– Първоначално Министерството на защитата изобразяваше тази война като своего рода „ лебедово езеро “. 
Официалното отразяване на войната беше концентрирано върху стеснен контент с малко фрагменти непосредствено от бойната линия. 
Докато служителите от МО се придържаха към това „ виждане “ за отразяването на войната, Кадиров и близки до него представители на силовите структури осъзнавайки значимостта за „ спецоперацията “ (както публично назовават войната в Украйна), започнаха да популяризират своите сили. Именно този PR и лимитираното отразяване на войната в формалните канали, му разреши да получи такава известност.

– По мотив ролята на кадировците в тази война има противоположни оценки. Вие каква позиция поддържате?

– В началото на войната кадировците главно водеха боеве в градовете, само че не е ясно дали фактически са се сражавали за тях или просто са взели участие в „ прочистването “.
По информация на украинската страна, те работят в тила, охраняват съветските сили, работят против дезертьори. Но, дублирам, не е ясно дали кадировци са били тази щурмова мощ, за която приказва Кадиров.
През миналите месеци те поемаха „ полицейска “ роля и, съгласно нова информация, в този момент те се занимават с защита на дезертьорите. 

– Изминаха съвсем два месеца от началото на частичната готовност в Русия. Как повлия тя върху обстановката на фронта?

– С мобилизираните укрепват някои позиции в източните и южните региони на фронта. Руските телеграм-канали постоянно разгласяват видеа на деморализирани мъже на фронтовата линия, а някои съветски опозиционни издания даже оповестяват, че съветските военни са основали арест за отказалите да водят война мобилизирани.
Руските сили трансферират мобилизирани на десния бряг на Херсонска област и за щурма на позициите в региона на Бахмут и Павловка. Макар че тези подкрепления помогнаха да бъдат укрепени някои позиции, командването преждевременно хвърля тези хора на предната линия, в офанзиви, без забележителна подготовка или снаряжение.
При това е слабовероятно мобилизираните да съумеят да завземат забележителна територия.

– Ако визията за съветските войски като „ втората войска в света “ е била мит, за какво Путин стартира войната?

– Мисля, че Путин е бил уверен в мощта на своята войска. Етикетът „ втора войска в света “, най-вероятно се отнася до милионите запасняци, доколкото в Русия съществува система за готовност, само че тези запасни, както видяхме, постоянно са небоеспособни и не са стимулирани за военна работа.

– Как оценявате ролята и юридическия статут на ЧВК „ Вагнер “?

– Руските сили назовават ЧВК „ Вагнер “ ударна мощ. Но даже Пригожин, който скоро призна, че е основател и притежател на частната войска, изясни, че тяхното напредване е от 100 до 200 метра дневно. Техните елементи се придвижват към Бахмут от юни месец, което демонстрира мащабите на тяхното напредване в границите на четири-пет месеца.
Пригожин, абсолютно, се пробва да направи по този начин, че ЧВК „ Вагнер “ да бъде мощ, с която се преценяват: откри Вагнер-център в Санкт-Петербург, беше построен фортификационния план " линията на Вагнер " в Белгородска област и образувано, настрана и без значение от въоръжените сили, „ национално опълчение “ в Белгородска и Курска области.
В момента Кремъл не се намесва, по тази причина не е ясно какво е отношението и дали няма по-късно да е нужно да го легализира.
Но съветското осведомително пространство е разграничено на два лагера. До това докара обществената рецензия на Рамзан Кадиров и Евгений Пригожин против дейностите на Генералния щаб.

– Окончателно ли победи по този начин наречената „ партия на войната “ в Русия? 

– Провоенната секта преследва същите максималистични цели като Путин.
Вероятно, точно поради това тези хора му подхождат. 
Някои от членовете на „ партията на войната “ са все по-недоволни от Министерството на защитата и другите военни. Пригожин и Кадиров подлагат на критика военното ръководство  на армията.

– Какви сюжети за продължаването на войната са най-вероятни?

– Аз мога да приказвам единствено за закрепени от нас трендове. Най-вероятният сюжети е, че съветските сили ще продължат да се сблъскват с непрекъснати проблеми с персоналния състав, логистиката и моралния дух. Войната, евентуално ще продължи и през 2023 година, а украинските сили ще запазят самодейността по провеждането на нови контранастъпления.

*Американският институт за проучване на войната (Institute for the Study of War) е неправителствена организация, която се занимава с разбор и проучване на военни спорове, въпроси на защитата и интернационалните връзки. Основан е през 2007 година от лекар Кимбърли Каган.
ISW е анализирал и разгласил доклади за войните в Сирия, Афганистан и Ирак. 
ISW всекидневно прави информативен мониторинг на съветското навлизане на територията на Украйна. ISW дава свои прогнози за развиването на обстановката на фронта, които постоянно се сбъдват. Например, на 30 септември ISW предвижда освобождението на Лиман в течение на 72 часа и това се случи на 2 октомври. В средата на септември Институтът предвижда и възвръщането на Херсон в околните няколко седмици. Тогава съветската агитация се присмя на прогнозата на специалистите, само че на 14 ноември президентът Владимир Зеленски произнесе тирада пред украинските военни, които освободиха града.
Картите на ISW за съветското навлизане в Украйна са употребявани и оповестени от  Reuters, Financial Times, BBC, The Guardian, New York Times, The Washington Post, и The Independent.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР