Кредиторите в Европа имат сериозен проблем - слабостта на управленските

...
Кредиторите в Европа имат сериозен проблем - слабостта на управленските
Коментари Харесай

Драми и скандали в европейските банки

Кредиторите в Европа имат сериозен проблем - слабостта на управническите органи, овластени да обезпечат сполучливия бизнес на фирмите си. Банкерите от дълго време изпитват натиска на неуместно ниските лихвени проценти и на конкуренцията на цифровите технологии. Което прави още по-очевидна бавната реакция, ниската правоспособност и прекомерната взаимозависимост на банковите бордове от основните изпълнителни шефове. При това тъкмо когато подобаващото корпоративно ръководство е толкоз значимо, колкото беше и по време на финансовата рецесия. Защото кредиторите, въпреки и с по-опростени структури и по-сигурни по ред индикатори, са към момента не изключително възприемчиви към околния свят, в който непрекъснато изскачат непредвидени опасности. А това постанова генералните им мениджъри да бъдат избирани, направлявани и следени по-ефикасно.

Само през февруари три от най-големите кредитни институции на Стария континент - "Ю Би Ес груп ", "Креди Сюис груп " и "Ай Ен Джи груп " - оповестиха, че основните им изпълнителни шефове напущат постовете си. Италианската "УниКредит " също бе на косъм да изгуби шефа си, който се бе загледал към по-мощния съперник "Ейч Ес Би Си холдингс ", чийто необут бе отхвърлен през август 2019-а. А френската "Сосиете женерал " без да шуми, търси от месеци следващия си основен изпълнителен шеф.

Банките от района се борят да реализират по-значим напредък след международната финансова рецесия от 2008-а и последвалите земетресения, дължащи се на планините от необслужвани отговорности. Кредиторите отстъпиха пазарен дял на съперниците си от Съединени американски щати, които съумяха да възстановят балансите си. В наши дни пък те все по-настървено си разменят основните мениджъри, тъй като опрените до стената управителен бордове търсят свежа кръв, която да съживи растежа. Всичко това въобще не е в интерес на бизнеса: показателят на "Блумбърг ", следящ резултатите на 36 съществени европейски банки, е изгубил близо 30% от пазарната си оценка през последните 10 години.

Да стартираме с безспорния европейски банков водач "Ейч Ес Би Си "

Шест месеца откакто в профил основния изпълнителен шеф Джон Флинт (който управлява групата едвам година и половина), банковият ръб не може да реши дали желае да даде късмет на краткотрайно изпълняващия длъжността Ноел Куин или да назначи външен човек.



Откриването на верния началник за банката, чийто баланс е в размер на 2.7 трлн. щ. $ и с пазарна капитализация от 148 милиарда щ. $ (по обменния курс от 21 февруари 2020-а), е най-важната задача на борда и на ръководителя му Марк Тъкър, паралелно с установяване на тактиката. Куин към този момент огласи проектите си за коренно преструктуриране на активността, което ще докара до закриване на 35 хиляди работни места през идните три години, най-вече в Европа и в Съединени американски щати, с цел да може "Ейч Ес Би Си " да се концентрира върху азиатските си интервенции. Тези амбициозни планове сякаш разтревожиха членовете на управителния ръб и те се насочиха към претенденти отвън банката. Но колкото повече бавят топката, толкоз по-трудно ще бъде на Куин да извършва отговорностите си, а на възможния външен човек - да извършва нечия друга концепция за промени.

Швейцарският банков отличник "Ю Би Ес " извършва личните си проекти за промяна на властта

На 19 февруари бордът избра следващия си основен изпълнителен шеф, който през есента ще размени Серджо Ермоти. Това е Ралф Хамерс - досегашният началник на "Ай Ен Джи груп ".

Ермоти, който е един от най-дълго задържалите се на управителната позиция основни изпълнителни шефове в Европа, пренасочи активността на "Ю Би Ес " от капиталовите банкови услуги и търговията към ръководството на персонални положения на богати човеци след държавната интервенция за избавяне на швейцарския банков отличник от последствията от финансовата рецесия през 2008-а. Последната цялостна година на ръководство на Ермоти бе помрачена от изплащането на големи санкции, от въпроси към проектите за последователност и от дълбокия спад на цените на акциите на групата с пазарна капитализация от 51 милиарда щ. $.

Изборът на Хамерс обаче е много чудноват и противоречив, тъй като ветеранът с кариера от три десетилетия в холандската банка, има стеснен опит в ръководството на персонални положения на богати човеци,както и в капиталовото банкиране - двете основни сфери на активност на швейцарския съперник. И, което е още по-обезпокоително - Хамерс в последно време е на прицел вкъщи, откакто името му бе забъркано в скандал с пране на мръсни съветски пари. "Ай Ен Джи " се съгласи през 2018-а да заплати близо 900 млн. щ. $, с цел да приключи следствието на холандските управляващи за корупционни практики по сигнал на някогашни клиенти.

"Креди Сюис груп "

След траялите с месеци кавги за шпиониране на чиновници, поради които основният изпълнителен шеф на втората по величина швейцарска банка Тиджан Тиам бе заставен да подаде оставка, битката за власт в институцията завърши. В средата на февруари банковото кормило пое Томас Готщайн, който работи в "Креди Сюис " от 1999-а на разнообразни позиции - последната като началник на банковото отделение в Швейцария. Председателят на борда Урс Ронер, чиято оставка също бе поискана от значими акционери, ще остане на поста си до идната година.

Готщайн е първият за последните съвсем 20 години роден в Швейцария основен изпълнителен шеф на групата, чиято пазарна капитализация е 35 милиарда щ. $. Предизвикателства пред него са в две съществени посоки - да постави завършек на вътрешните битки и да увеличи цените на банковите акции, които изгубиха съвсем половината от пазарната си оценка по време на ръководството на Тиам.

Шоуто на "Банко Сантандер "

Испанската "Сантандер " би трябвало да премине през чистилището на испанския съд през април. Причина е оттеглената оферта на испанците към Андреа Орсел (бивш началник на капиталовите банкови услуги на "Ю Би Ес ") да размени настоящия основен изпълнителен шеф Хосе Антонио Алварес. Повод за раздора е размерът на обезщетенията от 100 млн. евро, които бордът на "Сантандер " в началото се съгласи да заплати на Орсел, само че след това отдръпна предлагането. И Орсел подаде иск в съда. Засега не е ясна повода за разпрата, само че оповестени в "Ройтерс " известия сред ръководителя на "Сантандер " - Ана Ботин, Орсел и брачната половинка му, намирисват на лични връзки. Така Алварес към този момент резервира позицията си на основен изпълнителен шеф на испанския банков водач с пазарна капитализация от 68 милиарда щ. $, само че конците ще дърпа Ботин.

Освен изброените дотук субекти, за управителните си позиции би трябвало "да треперят " и основните изпълнителни шефове на "Барклейз ",на "Дойче банк ",на "Сосиете женерал ", на "Банка Монте дей Паски ди Сиена ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР