Кредитния пазар у нас създава илюзията, че България е страната

...
Кредитния пазар у нас създава илюзията, че България е страната
Коментари Харесай

Лихвите по жилищните кредити в България изненадващо спадат, в Германия и Нидерландия са с над 50% по-високи

Кредитния пазар у нас основава илюзията, че България е страната на чудесата. В страна като нашата, където и бизнес, и население всеобщо се оплакват, че едвам свързват двата края, а политиците и синдикатите издигат този рев като знаме за належащи (според тях) промени във фискалната, обществената и каквато се сетите още политика, компаниите и популацията се радват на може би едни от най-ниските лихви заемите спрямо множеството страни от Еврозоната.

И с цел да не бъдем голословни в тези свои изказвания, ще се позовем на последните.

Според лихвената статистика на централната ни банка: " През април 2023 година междинният лихвен % по заемите до 1 млн. евро, контрактувани в левове, се усилва с 0.06 прочие п. до 3.70%, а по тези над 1 млн. евро понижава с 0.38 прочие п. до 3.29%. Средният лихвен % по заемите до 1 млн. евро, контрактувани в евро, се покачва с 0.14 прочие п. до 4.82%, а по заемите над 1 млн. евро - с 0.80 прочие п. до 5.64%. През април 2023 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове нараства с 0.12 прочие п. до 3.01%, а по овърдрафта в евро - с 0.30 прочие п. до 4.58% "

А за март демонстрира, че в края на март 2023-а (за април данни към момента няма) междинната рента по овърдрафта в Еврозоната е 4.12%. 

Вярно е, че има страни като Нидерландия, Испания и Франция, където тя е надлежно 3.31%, 3.54% и 3.61% годишно, само че в другата прекаленост са страни като Германия, Латвия и Литва с над 5% годишно. За Гърция изобщо и дума не отваряме. А по-важното е, че в нито една страна от Еврозоната овърдрафтът за компаниите не е толкоз на ниска цена, що се касае за българските компании в лв.. Ще напомним за тези заеми в национална валута междинната рента е 3.01 %.
 ЕЦБ отслаби малко „ хватката “ при покачването на главните лихви
ЕЦБ отслаби малко „ хватката “ при покачването на главните лихви

От юли 2022 година до момента, е най-бързият в историята на ЕЦБ ритъм на стягане на лихвите

При заемите до и над 1 млн. евро картинката е сходна. Средната рента в Еврозоната за другите като групи и като срочност заеми се колебае от 4.06% до 4.83% годишно, само че за ред страни като Ирландия, Латвия и Естония по доста от групите фирмени заеми тази рента надвишава 6% и даже 7% годишно. А страните, в които междинните лихви се приближават до нашите ниски цени на корпоративните заеми в левове, са изключение.

Що се отнася до жилищното кредитиране, лихвите по него у нас са такива, че за доста жители на Еврозоната сходни равнища сега са неосъществим идеал. Според Българска народна банка за април 2023-а: " При жилищните заеми в левове, междинният лихвен % се намалява с 0.08 прочие п. до 2.54%, а ГПР по тези заеми - с 0.06 прочие п. до 2.80% ". В Еврозоната в това отношение по-добра от нас е само Малта със междинна рента от 2.38% и наедно с нас е Франция със междинна рента 2.56% годишно и Хърватска - с 2.99%. Всички останали са над 3.4%, а някои страни като Литва и Латвия гравитират към 5% рента годишно. Повечето страни включително Белгия, Нидерландия, Ирландия и Германия междинната рента по жилищните заеми е над 4% годишно. Иначе казано, в едни от най-развивите стопански системи в света финансирането на договорка с парцел е по-скъпо от гонещата ги България.

При всички тези данни е изключително прелъщение да разясняваме причините на редица икономисти, финансисти и политици у нас, че влизането на България в Еврозоната ще докара до поевтиняване на заемите. Но ще се въздържим. Ясно е че настоящето равнище на лихвите у нас е невероятна особеност, която не отразява действителното равнище на риска при кредитирането както за бизнеса, по този начин и за жителите. Не може това равнище да е под това на страната, в която живеят и работят кредитополучателите, още повеч1е да е под равнището на Еврозоната и на Съединени американски щати. И както при всяка финансова особеност изчистването и евентуално ще е много мъчително. Нищо чудно в близко бъдеще - сред 6 и 12 месеца, да станем очевидци на удвояване на лихвените равнища по левовите заеми у нас и до нарастването с 50% на тези в евро. Това ще влизане на цените на заемите у нас в границите на закономерността, само че един подобен развой несъмнено ще е доста мъчителен и за кредитополучателите и за кредиторите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР