Креатинът, често означаван и с името на най-разпространената си форма

...
Креатинът, често означаван и с името на най-разпространената си форма
Коментари Харесай

Креатин – ползи и странични ефекти


Креатинът, постоянно означаван и с името на най-разпространената си форма – креатин монохидрат , е най-добре продаващата се фитнес добавка.

Основна цел на приема му е бързото струпване на мускулна маса , заради което креатинът е истински феномен в областта на бодибилдинга. Креатин се синтезира в избрани дози в черния дроб, панкреаса и бъбреците, само че доста хора взимат спомагателни колечества от него като хранителна добавка.

До момента над 500 научни изследвания са потвърдили резултата от приема на креатин върху мускулатурата, метаболизма и физическия потенциал на тялото. И надлежно, паралелно с данните за позитивния му резултат, се натрупват и доказателства за някои странични резултати .

Т.е. креатинът работи, само че дали е безвреден? Преобладава мнението, че креатинът не е универсална панацея за феновете на фитнеса и към него би трябвало да се подхожда с нужното внимание.

Ползи от креатина
За тях има задоволително безспорни данни, събрани от научните изследвания:
Подпомага синтезата на белтъци за по-интензивно подсилване на мускулатурата ; Подобрява физическата уздръжливост на тялото. Този резултат се ускорява в допълнение, паралелно с увеличението на мускулната маса; Скъсява интервала за възобновяване на мускулатурата след подготовка и спомага за по-бързо унищожаване на умората; Повишаване на анеробния капацитет на тялото;

Потенциални странични резултати
Като химична формула и естествено деяние в организма, няма аргументи креатина да оказва отрицателен резултат върху здравето. И въпреки всичко, изследванията демонстрират, че не всеки човек реагира еднообразно на приема на креатин. В някои случаи може освен да липсват изгоди от него, само че даже да се следят и нежелани реакции.

Странични резултати от приема на креатин може да се следят главно при хора с хронични бъбречни или чернодробни проблеми . Възможни са и при хора с ензимни нарушавания, които мъчно метаболизират и усвояват богати на протеин артикули.

Свързани публикации.. Креатин хидрохлорид - по-добрият креатин 0 Кратки интензивни тренировки като лек против депресията 0 4 аеробни извършения, с които да стартирате тази пролет 0

В такива случаи приемът на креатин може да докара до:
Коремни болки; Стомашно разстройство; Гадене; Задържане на вода и увеличение на теглото; Запек;

Ясно е, че на креатина няма по какъв начин да се огледа еднопосочно. И все пак той се употребява всеобщо, а в някои случаи се предписва и на хора, които не спортуват интензивно, за укрепване на мускулатурата у възстановяване на енергийния баланс на тялото . Заключението е, че консултация с доктор или експерт може да ориентира всеки до каква степен сполучливо и безвредно може да разчита на приема на креатин.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР