Крайнодясната Народна партия Наша Словакия (НПНС) претърпя поражение на състоялите

...
Крайнодясната Народна партия Наша Словакия (НПНС) претърпя поражение на състоялите
Коментари Харесай

Крайнодесните и управляващите в Словакия претърпяха поражение на местните избори

Крайнодясната Народна партия " Наша Словакия " (НПНС) претърпя проваляне на състоялите се през вчерашния ден локални избори в осем области Словакия, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. По този метод централноевропейската страна, членка на Европейски Съюз и на еврозоната, не удостовери наклонността за триумфи на крайнодесните, обрисувала се в Германия, Австрия и Чехия през последните месеци, отбелязва организацията.

На изборите преди четири години водачът на НПНС Мариан Котлеба изненадващо бе определен за губернатор на Банска Бистрица (Централна Словакия), а партията му завоюва 8% от гласовете и места в националния парламент на изборите м.г. Оттогава поддръжката за партията, която инициира петиция за осъществяване на референдум за излизане от Европейски Съюз и НАТО, увеличи още повече известността си до към 10 на 100, сочат анкетите. Тя стана трета парламентарна мощ след лявата СМЕР и евроскептичните либерали.

Вчера обаче Котлеба не бе избран отново за губернатор и загуби изборите от предприемача Ян Лунтер - безпартиен, подсилен от всички партии като се изключи крайната десница, сочат съвсем цялостните резултати от вота. Провали се и заместник-лидерът на НПНС Милан Ухрик, загубвайки губернаторското място в югозападната област Нитра.

Котлеба и други двама депутати от НПНС ги грозят правосъдни обвинявания в екстремизъм. През май прокуратурата предприе стъпки за възбрана на цялата партия с аргумента, че тя съставлява опасност за демократичната система в Словакия, напомня Ройтерс. Партията, чиито членове вземат участие във факелни шествия, облечени в черни униформи по сходство на марионетната нацистка словашка страна от времето на Втората международна война, отхвърля всевъзможни връзки с фашизма. Миналата година те започнаха да патрулират във влакове, носейки легално притежавани оръжия, в области с многочислено ромско население.

Неуспех на вчерашните избори претърпя и ръководещата левоцентристка социалдемократическа партия СМЕР на премиера Роберт Фицо. Преизбрани бяха единствено двама от губернаторите, подкрепяни от ръководещата коалиция - в областите Тренчин и Нитра, а четирима бяха победени от опозиционни десноцентристки претенденти. На парламентарните избори предходната година СМЕР съвсем се срина, получавайки 28.3% от гласовете против 44.4 на 100 през 2012 година, само че към момента остава най-голяма партия с двойно по-голяма поддръжка от евроскептичната демократична " Свобода и взаимност ".

Кандидатът на последната през вчерашния ден бе определен за губернатор на столичната Братиславска област. В гласуването през вчерашния ден участваха към 30 % от гласоподавателите, което с 10 на 100 повече, в сравнение с предходните локални избори през 2013 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР