Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане следващият премиер на

...
Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане следващият премиер на
Коментари Харесай

Партията на крайнодесния Геерт Вилдерс води убедително след парламентарните избори в Нидерландия

Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане идващият министър председател на Нидерландия, сочат данните от екзитполовете след предварителните парламентарни избори, които се организираха в сряда.

До предварителния избор се стигна, откакто по-рано през годината досегашният министър председател Марк Рюте подаде оставка поради " непреодолими " разлики в управническата коалиция по отношение на контрола върху миграцията.

Партията на свободата на Вилдерс се обрисува да е победителка с 35 от 150 места в Народното събрание съгласно данните, представени от международните организации. На второ място е обединяване на социалдемократи и зелени, отпред с някогашния европейски комисар Франс Тимерманс , което получава 25 места, а на трето - консервативната Народна партия за независимост и народна власт на Марк Рюте . Тя се чака да има 24 места в Народното събрание.

Ройтерс и Асошиейтед прес показват, че разликата сред първата и втората партия е прекомерно огромна и не се чака да има смяна след оповестяването на крайния резултат.

За да ръководи, Партията на свободата би трябвало да влезе в коалиция, като АП написа, че главните политически партии в Нидерландия са резервирани към съюз с Вилдерс, само че резултатите ускоряват позициите на крайнодесните.

Вилдерс сподели, представен от АП, че „ от фантастичната позиция с 35 места, която не може да бъде подценявана от никоя партия, Партията на свободата желае да си сътрудничи с другите “.

Вилдерс е именуван „ нидерландският Доналд Тръмп “. Той е неведнъж заплашван със гибел от ислямски екстремисти. Беше наказан от нидерландски съд за дискриминация, откакто на избирателен протест обиди мароканците през 2014 година

През 2009 година английското държавно управление не му позволи да влезе в страната, като сподели, че той съставлява опасност за „ хармонията сред общностите и надлежно – за публичната сигурност “. Тогава Вилдерс беше поканен от член на Камарата на лордовете, с цел да показа собствен филм, в който дефинира Корана като „ фашистка книга “, напомня АП.

В ефирен спор преди изборите Вилдерс сподели, че Нидерландия не може да поеме повече мигранти и търсещи леговище. Той също по този начин е корав покровител на Израел и поддържа преместването на посолството на Нидерландия в Йерусалим и се афишира за закриване на дипломатическото посланичество на Нидерландия в Рамала на Западния бряг.

Преди оповестяването на формалните резултати Вилдерс получи поздравления от редица крайнодесни политици в Европа, в това число Марин льо Пен във Франция, Том ван Грикен в Белгия, Сантяго Абаскал в Испания, Матео Салвини в Италия и десния популист Виктор Орбан.

Вилдерс поддържа Орбан и пази антиевропейски позиции. Той приканва Нидерландия да понижи доста заплащанията си към Съюза и да блокира приемането на нови членове. В предизборната му стратегия попадат и апели за референдум за излизане на Нидерландия от Европейски Съюз, написа АП.

Очаква се той да няма смяна във връзка с позицията на Нидерландия за присъединението на България към " Шенген ". Австрия и Нидерландия са единствените страни в Европейски Съюз, които на участието на страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР