Крайно време е България и Румъния да станат пълноправни членове

...
Крайно време е България и Румъния да станат пълноправни членове
Коментари Харесай

Европейската комисия с призив към Съвета на ЕС да включи България и Румъния в Шенген

Крайно време е България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген . Този апел Европейската комисия (EК) насочи към Съвета на Европейски Съюз.
„ Призоваваме Съвета на Европейски Съюз да причисли България и Румъния към Шенген “, съобщи на конференция в Брюксел еврокомисарят по миграцията, вътрешните каузи и поданството Димитрис Аврамопулос.
" Съветът следва да вземе решението за одобрение на тяхното присъединение към Шенгенското пространство и за унищожаване на контрола по вътрешните граници сред тези две страни членки и техните съседи от Европейски Съюз. България и Румъния са потвърдили способността си да пазят външните граници на Европейски Съюз и заради това следва да станат членове на нашата вътрешна зона без граници ", декларират още от Европейска комисия.
Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е предложила ограничения за запазване и подсилване на Шенгенското пространство като актуализация на Кодекса на шенгенските граници, с цел да се приспособяват наредбите за краткотрайно наново въвеждане на граничен надзор по вътрешните граници към актуалните потребности в отговор на изменящите се и непрекъснатите закани за публичния ред или вътрешната сигурност.
Същевременно се вкарват по-строги процесуални гаранции, с цел да се подсигурява, че граничният надзор по вътрешните граници остава изключение от правилото и съставлява последна мярка, употребена единствено в случай че е нужна и съответстваща, като по този начин се лимитира въздействието върху свободното придвижване, прецизират от Комисията.
Европейска комисия разгласява също по този начин известие по отношение на подхванатите към този момент ограничения в отговор на провокациите в региона на сигурността по външните граници и в границите на Шенгенското пространство, както и рекомендация към страните членки по отношение на по-ефективното използване, в случай че е належащо, на актуалните правила за краткотраен граничен надзор.
В днешните оферти на Европейска комисия се планува, че по изключение страните членки ще имат също право да удължат контрола по вътрешните граници, в случай че първичната опасност е налице и след една година и когато в това отношение на личната територия са подхванати също съответни изключителни национални ограничения, като да вземем за пример изключително състояние. Такова удължение ще изисква рекомендация на Съвета, която взема поради мнението на Комисията по въпроса, и ще бъде строго лимитирано до 6-месечни удължавания, които са вероятни не повече от три пъти и за оптимален период до две години .
В очакване на приемането на тези законодателни промени Комисията издава през днешния ден също, под формата на рекомендация, насоки, които да служат на страните членки за по-ефективното използване на настоящите шенгенски правила. На страните членки се напомня, че въвеждането на краткотраен надзор по вътрешните граници би трябвало да остане изключителна мярка, до която се прибягва единствено в краен случай, въздействието върху свободното придвижване би трябвало да е лимитирано и различни ограничения, като полицейски инспекции и трансгранично съдействие, следва да се подхващат с преимущество. Държавите членки би трябвало постоянно да правят оценка прелюдия от тях краткотраен надзор, да осведомят и да си сътрудничат с други наранени страни членки, както и да се въздържат от всевъзможни голословни ограничения.
От Комисията разясняват също по този начин, че страните членки могат да се опълчват на заканите дружно, обединени в по-стабилно Шенгенско пространство.
напомня, че Шенгенското пространство е най-голямата зона за безвизово пътешестване в света. То разрешава на повече от 400 милиона жители на Европейски Съюз, както и на неговите гости, да се движат свободно, а на стоките и услугите — да циркулират гладко. Шенгенското пространство е едно от най-големите достижения на европейската интеграция.
От основаването си Шенгенското пространство се е сблъсквало с разнообразни провокации и закани. Шенгенските правила обезпечават по-широкото действие на Шенгенската система, като ѝ разрешават да реагира на провокациите. Например в резултат на вторични придвижвания на противозаконни мигранти и на дефекти в ръководството на външните граници на Гърция Комисията задейства процедурата по член 29 от Кодекса на шенгенските граници. В него се планува краткотрайното наново въвеждане на граничен надзор по вътрешните граници за петте най-засегнати страни (Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Швеция) въз основа на подробна оценка по Шенген, осъществена от Комисията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР