Крайните срокове за номинации за нови титуляри на три ключови

...
Крайните срокове за номинации за нови титуляри на три ключови
Коментари Харесай

Готвят Димитър Радев за нов-стар гуверньор на БНБ, министър на ДПС - за подуправител

Крайните периоди за номинации за нови титуляри на три основни държавни органа наближават, като по всичко личи изборът може " да падне жертва " на неразбираемите връзки сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " и да се реши още веднъж от болшинството ГЕРБ-ДПС- " Възраждане ".

Втори следващ ден двете обединения не могат да се съберат, с цел да очертаят общ за избора на нови шефове на Българската национална банка и Националната здравноосигурителна каса и ръководител на Сметната палата.

И въпреки всичко, като най-ясен все още се обрисува изборът на гуверньор на Българска народна банка, или по-точно - преизбирането на Димитър Радев за поста - без от обединяването да издигат своя номинация, каквато бе поръчката на финансовия министър и съпредседател на " Промяната " Асен Василев. В националната банка обаче се чака да попадне и един от ярките фрагменти на Движението - Петър Чобанов.

Както Клуб Z писа, ГЕРБ форсира избора за трите посочени горе институции без да се съветва с ПП-ДБ, след което водачът Бойко Борисов разгласи, че партията му ще номинира настоящия гуверньор Радев за нов 6-годишен мандат. В отговор Василев даде поръчка, че и обединяването ще има номинация, като импровизирано се спрегна името на някогашната дългогодишна шефка на ДКС Диана Митева. Това провокира нова реакция на Борисов - дано да завоюва този, който успее да събере болшинство.

По информация на Клуб Z, въпреки ГЕРБ и ПП-ДБ обществено да стопираха общуването тази седмица, е била реализирана сделка обединяването да не номинира титуляр на Българска народна банка, а да поддържа Димитър Радев. Освен неговия мандат обаче, изтекли са тези и на двамата му подуправители, като упованието е, че Радев ще уточни (а Народното събрание би трябвало да гласува) като собствен подуправител някогашният министър на финансите в кабинета " Орешарски " - депутатът от Движение за права и свободи Петър Чобанов. Засега не е ясно дали Чобанов, чието имена този стадий е нечиста сделка, ще получи поддръжката на ПП-ДБ.

Ако (не)коалиционните връзки обаче не престават да " циклят " и кадровите въпроси не се изяснят, допустимо е от обединяването да не вземат участие въобще в гласуванията за регулаторите, което ще сложи ГЕРБ в обстановката още веднъж да търси болшинство с Движението и " Възраждане ", каквото показва към този момент на няколко пъти и принуди от ПП-ДБ да се заканят, че ще скапват " сглобката ".

В този подтекст депутати плануват и че от партията на Бойко Борисов " ще стъпват на пръсти " във връзка с референдума за еврото, иницииран от Костадин Костадинов и компания - обект на полемика през днешния ден в комисията по правни въпроси.

Иначе в БНБ висят три изтекли мандата отпред с шефа Радев. Трябва да бъдат заменени и подуправителите Калин Христов (Управление " Емисионно " ) и Нина Стоянова (Управление " Банково " ). Тримата са с шестгодишни мандати, определени са през юли 2015 г. 

Последното постоянно държавно управление - това на Кирил Петков, стартира процедурата по замяна на шефа и двамата подуправители. Започна я дори на два пъти. Като главен претендент се считаше тогавашният ръководител на бюджетната комисия Любомир Каримански от " ИТН ". От партията твърдо упорстваха той да размени Радев. От " Продължаваме промяната " обаче издигнаха собствен претендент - ръководителя на парламентарната си група - Андрей Гюров. Това бе и една от първите ябълки на раздора сред Политическа партия и Има Такъв Народ в кабинета " Петков ".

Към момента е импортирана единствено една номинация за шеф на Българска народна банка - тази на Любомир Христов ( " Възраждане " ). Крайният период е 7 юли, петък. Краен период за провеждането на самото гласоподаване няма, само че процедурата няма да се протака. При повече от един претендент, печели този, събрал гласовете на повече от половината от присъстващите народни представители. А в случай че отново няма явен победител - този, събрал повече гласове " за ".

Спор обаче има за номинациите за Здравната каса. Към момента те са две - на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия, надлежно Иванка Динева и Жени Николова. Тази на Динева не се употребява с цялостната поддръжка на депутатите от обединяването, каквато сделка (поне на този етап) има във връзка с Димитър Радев за Българска народна банка.

Тя е някогашен началник на столичната здравна каса, като през септември 2022 година бе освободена около абсурда с набеждаването на доктор Александър Оскар за източване на средства от болница " Александровска " (както откри след това съдът). ПП-ДБ обаче нямат собствен титуляр за поста. По това време шеф на НЗОК бе Петко Салчев. През януари Народно събрание приключи предварително мандата му с претекста - недоразумение с лекарския съюз.

Неясна е обстановката със Сметната палата. Нейният някогашен началник Цветан Цветков бе възобновен след решението на Конституционния съд, че е бил непозволено освободен. Това стана " пъкъл хок " в предишния парламент, с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък ", без претекстове.

По това време от Палатата разгласиха нелицеприятни отчети за " Автомагистрали ", " Монтажи ", ДКК и прочие противоречиви държавни предприятия. Цветков обаче няма право на втори мандат по закон. Очакването е въпреки всичко от ПП-ДБ да дадат номинация за поста, която да бъде подкрепена и от ГЕРБ.

Всичко това обаче сега " виси " на косъм - поради неналичието на диалог сред ПП-ДБ и подкрепилата я за кабинет ГЕРБ.

Обновяването на общо 17 значими контролни и регулаторни органа стои " на трупчета ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР