Крайни изказвания от типа, че няма алтернатива на отношенията ни

...
Крайни изказвания от типа, че няма алтернатива на отношенията ни
Коментари Харесай

Васко Начев: Изказвания от типа, че няма алтернатива на отношенията ни с „Газпром“ са несериозни и звучат глупаво

Крайни изявления от вида, че няма опция на връзките ни с „ Газпром “, каквито чухме от служебното държавно управление, освен, че са несериозни, само че звучат неуместно. Това съобщи в изявление за БГНЕС енергийният специалист Васко Начев.

„ В предизборната обстановка се спекулира недобросъвестно с положителното отношение на част от българския народ към Русия, като му се подмята концепцията, че можем да възстановим връзките си с „ Газпром “ и да получаваме на ниска цена природен газ. Цифрите, които загатнаха от Кризисния щаб, демонстрират, че тези хора или не могат да считат, или не знаят какво да считат. Цената на съветския газ би била към днешна дата 201 евро за МВтч, т.е. отново е 200, само че в евро, а не левове “, сподели той.
Според Начев изказванията от вида, че нашите връзки с „ Газпром “ нямат опция са безотговорни.
„ Такива крайни изказвания в обстановка, като днешната, в която се намира цяла Европа, с изключение на, че са несериозни, звучат неуместно. Ситуацията на пазара е толкоз динамична, че никой сега не може да каже този вид е по-добър от другия “, акцентира той.

„ По тази причина от известно време западните страни и компании гледат да обезпечат сигурност на доставките. Това е фокусът на внимание сега. А ние, които сме над тези неща, се опитваме да си играем с огъня. Почти не остана човек в България, който да не схваща от газ “, означи Васко Начев.
Според него въпросът за цената би трябвало да звучи по следния метод: на каква цена по отношение на кое?
„ Спрямо кое да съпоставяме коя е добра цената. Спрямо предишния месец, по отношение на предходната година, по отношение на 2020 година, когато цената беше под 10 евро на МВтч “, сподели той и добави: „ Ако би трябвало да играем ролята на щраус и да си заровим главата в пясъка, няма никакъв проблем да отнесем към 2020 година и да кажем цената е непостижима. От 10 на 290 евро, каквато е цената на нидерландската борса, това е нарастване от 29 пъти. Това в действителност звучи стряскащо “.

Ситуация обаче е по-различна и тя съзнателно е водена в тази посока, счита специалистът.
Той обърна внимание на обстоятелството: сега като цяло няма дефицит на газ в Европа.
„ Нито една страна не е споделила, че не ѝ доближава природен газ, с цел да покрие дневното ползване. В същото време остатъците, които би трябвало да влизат в газохранилищата, са сведени до най-малко. Т.е. да не може да има оптималната сигурност за баланс през зимния интервал и тогава ще видите държанието на „ Газпром “. Сега е подготовката и единствено хора, които не познават пазара и не познават материята, не знаят процесите в този отрасъл, считат, че това надали не е привилегия и за тях цената е водеща. Те с лека ръка считат, че може да се отхвърли едно или друго предложение. Сега сме август, забавното ще стане от ноември натам. От ноември до февруари не ми се мисли, не желая да всявам никаква суматоха, просто споделям по какъв начин биха изглеждали действително нещата “, предизвести Васко Начев.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР