Край на тапите на АМ Хемус при Витиня. След близо

...
Край на тапите на АМ Хемус при Витиня. След близо
Коментари Харесай

Край на тапите при Витиня след ремонт за 47 млн. лв

Край на тапите на Автомагистрала " Хемус " при Витиня. След близо 4 години проувания и поправки през днешния ден беше пусната за придвижване тръбата в посока София. Реконструкцията на най-дългия тунел у нас е на стойност 47 милиона лв..

Малко след 13 ч. придвижването в региона на " Витиня " беше пуснато без ограничавания.
Отворената тръба в посока София би трябвало да постави завършек на тапите по автомагистрала " Хемус ".

" Това е най-модерният сега тунел в България. След този ремонт той дава отговор изцяло на условията на инструкция 54 от 2014 година на Европейски Съюз за сигурност в тунелите. ", изясни инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

За увеличаване на тунела е инжектиран специфичен бетонов разтвор през 3000 отвора. От АПИ подсигуряват, че той ще остане изцяло изсъхнал и без течове, защото е построена комплицирана дренажна система.

Освен това рисковите разливи, като да вземем за пример автомобилно масло и гориво, също ще се отделят. За проблеми на пътя ще наблюдават видеокамери, инсталирана е и система за светлинно водене.

" Има 14 двойки вентилатори за отклоняване на задимявания при произшествия и разследване на автомобилния трафик, който ще минава през него. Има система за пожароизвестяване, система за пожарогасене. ", добави още Иван Досев.

За да се подсигурява оптималната сигурност са прокопани три галерии. Това е най-сложната част от ремонта и у нас се прави за първи път на остаряло оборудване.

В тунела има спешни връзки сред двете тръби - две пешеходни и една шосейна. При повреда връзките ще се употребяват за евакуация на хора и коли, както и за достъп на коли за спешна помощ и пожарни.

Тунел " Витиня " е в употреба от началото на 80-те години и до момента не е осъществяван сходен повсеместен ремонт. През 2015 година в тръбата в посока Варна стана една от най-тежките произшествия у нас. След конфликт сред ТИР и бус трима изгубиха живота си, а 14 бяха ранени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР