Край на съмненията дали утре срещата на върха в Брюксел

...
Край на съмненията дали утре срещата на върха в Брюксел
Коментари Харесай

Спорът за Гибралтар е решен. Ще има среща на върха за Брекзит утре

Край на подозренията дали на следващия ден срещата на върха в Брюксел за одобрение на съглашението за Брекзит ще се състои. Пречката - опасността на Испания да наложи несъгласие - отпадна, тъй като след договаряния с Мадрид и Лондон, Евросъюзът съумя да контракти съглашение за Гибралтар. Тази вечер английският министър председател Тереза Мей е в Брюксел за диалози с ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

Вижте директното включване на кореспондента на Българска национална телевизия в Брюксел Десислава Апостолова.

Въпросът за Гибралтар фактически можеше да спре срещата на върха на следващия ден, което би означавало да има и проблеми със съглашението. Днес испанският министър председател Педро Санчес разгласи, че след многочасови договаряния сред Лондон и Мадрид, двете страни са се разбрали за бъдещето на Гибралтар.

Той е извънморска английска територия в южната част на Испания и Мадрид желае доста интензивно да взе участие във вземането на решенията за бъдещето на Гибралтар. При референдума за напускането на Англия 96% от хората, които живеят там, гласоподаваха за това да останат в Европейски Съюз.
Педро Санчес, министър председател на Испания: Когато Англия напусне Европейски Съюз, политическите, юридическите и даже географските връзки на Гибралтар с общността ще минават през Испания.Извънредна среща на върха за Брекзит на следващия ден

Тази вечер английският министър председател Тереза Мей беседва в Брюксел с ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск в навечерието на срещата на върха за Брекзит на следващия ден.
Тереза Мей - министър председател на Англия: Постигнахме въпросът за Гибралтар да влезе в цялостното съглашение за овакантяване и преходния интервал. Винаги ще преговаряме от името на цялото семейство на Обединеното кралство, в това число Гибралтар. Винаги ще пазиме техните ползи и позицията на Англия по суверенитета на Гибралтар e непроменена и няма да се промени. Горда съм, че Гибралтар е английски и постоянно ще заставам зад Гибралтар.
Днес Туск изпрати писмото покана до всички европейски водачи, в това число и до българския министър председател Бойко Борисов. Така че всички те се чакат на следващия ден в Брюксел.

Доналд Туск написа в Туитър, че чака мотото на утрешната среща да бъде " Приятелите постоянно ще останат другари " по прилика с песента на Фреди Меркюри.

As a motto for tomorrow, the words of Freddie Mercury, who passed away exactly 27 years ago: " Friends will be friends, right till the end ".
— Donald Tusk (@eucopresident) 24 ноември 2018 година
Това, което водачите ще подпишат на следващия ден, е съглашението за Брекзит и политическата декларация за бъдещите връзки, само че това не значи, че те ще станат факт. Те могат да бъдат отхвърлени от английския парламент, който ще ги разисква и гласоподава при започване на декември. А могат да бъдат отхвърлени и от Екологичен потенциал. Така че това е е дна стъпка в посока на Брекзит, само че не и последната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР