Край на регистрацията за местния вот. Срокът изтече в 17:00

...
Край на регистрацията за местния вот. Срокът изтече в 17:00
Коментари Харесай

65 партии и 9 коалиции подадоха документи в ЦИК, на една отказаха

Край на регистрацията за локалния избор. Срокът изтече в 17:00 часа през днешния ден. Желание за присъединяване в локалните избори са декларирали 65 партии и 9 обединения.

Всички обединения са регистрирани, а от 65-те партии на една е отказана регистрация, изясни в ефира на NOVA представителят на ЦИК Росица Матева. Причината за отказаната регистрация е неналичието на подписка.

„ Внесени са документите през днешния ден към 14:00 часа. Подписката не е била в структурирания тип и по метода, който изисква нашето решение. Дадени са инструкции на партията, че до 17:00 часа би трябвало да бъдат донесени в съответния тип, това не е станало и регистрацията е отказана ”, сподели Матева.

12 партии са регистрирани сега при неприключила инспекция.

„ След като завърши инспекцията на подписката в ГРАО и на следващия ден се върнат резултатите, в случай че има такива, в които няма 2500 годни подписа, ние ще заличим регистрацията им ”, сподели Матева.

На тези избори по-сложното ще е, че ще би трябвало да се гласоподава и с машини, и с бюлетини.

„ В секциите с над 300 гласоподаватели, те не би трябвало да се тормозят. Избирателите към този момент не изпитват терзание да гласоподават с машини ”, сподели Матева.

Тя изясни още, че когато е сключван контракта с компанията, която е произвела машините, не са били планувани тогава локалните избори, по тази причина в този момент софтуерът би трябвало да бъде доработен.

„ Когато е подписан договорът, е планувано гласуването с този програмен продукт да бъде за избори за народни представители, Европейски парламент, президент и вицепрезидент. За това е належащо да бъде доработен, защото ще се гласоподава в множеството случаи с три бюлетини, единствено в София, в някои обитаеми места, кметства - с четири, с цел да могат по този начин да се пресъздават бюлетините на екрана, че да бъде комфортно на гласоподавателите да избират в кой от тези три или четири типа избори желаят да гласоподават, в случай че не желаят да пропуснат сами този избор и да се отпечатват надлежно към този момент машините бюлетини ”, сподели Матева.

Промените в софтуера към момента не са подготвени. Предстои да бъде оповестена социална поръчка.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР