Край манастира Св. Георги Победоносец“ до пловдивското село Белащица расте

...
Край манастира Св. Георги Победоносец“ до пловдивското село Белащица расте
Коментари Харесай

Дървото на Преподобна Стойна дарява с рожби и сбъдва желания

Край манастира „ Св. Георги Победоносец “ до пловдивското село Белащица пораства чудно дърво. То е на възраст над 1100 години, а клоните му се извисяват на 15 метра височина. Обиколката на дънера му е съвсем 14 метра, което го прави най-дебелото дърво в България. Според легендата чинарът е бил засаден от преселените тук през 1014 година ослепени Самуилови бойци, които го донесли като фиданка на ръководещия по това време Филипопол ромейски военачалник – Никифор Ксифий. Според преданията то може да цери очи, нерви и какво ли не.

Местните хора описват още, че на хилядолетния чинар цар Калоян е връзвал коня си. За да съберат сили от животворното чинарено дърво, в селото са идвали и цар Борис III и кралица Йоана.

Пенчо Славейков също е бил притеглен от омайната мощ на исполина. Поетът е имал голям брой хронични болежки. Той постоянно идвал да летува в Белащица, а обичаното му място за отдих и почивка е бил хилядолетният чинар. Славейков открил, че тук се успокоява, а болежките му изчезват като с магическа пръчка, описват локалните. Именно под дебелата му сянка Славейков е написал и безсмъртната си любовна поема „ Неразделни ”. В нея той назовава вековното дърво „ явор “. „ Яворе, яворе, в случай че можеше да им разкажеш всичко това, което си видял и чул през вековете, сили нямаше да имам, с цел да го опиша ” – възкликвал Славейков.

Вековен дъб, който заземява човешките грехове и заболявания, пораства в близкото село Ракитна. Чудното дърво се издига току против кметството. От десетина години край него е издигнат параклис на св. оракул Илия. Хора от близко и надалеч се другар, с цел да празнуват тук Илинден. Според легендите от каквато и болест да страда човек, в случай че прегърне дървото за най-малко минута, ще получи облекчение на страданието си и даже излекуване. Хора, които идват, съблюдават препоръките на Петър Димков Лечителя. Приживе той казвал, че в случай че човек попадне на дърво изцелител да му се помоли със лични думи, и посредством него ангелите ще му влеят нови сили за живот и дългоденствие. Как става това и до през днешния ден остава мистерия, само че хора идвали под кичестия дъб описват за изумителната жизнеспособност и сила, с които са се сдобили. Тукашен човек, пък доживял рекордните 110 лета.

И в случай че това място е по-слабо известно, то дървото на Преподобна Стойна в двора на черквата „ Св. Георги “ в село Златолист, община Сандански, е към този момент същинска звезда. Хора от целия свят идват и си вършат селфита с него и след това качват фотосите в обществените мрежи. Огромният чинар се намира в двора на църквата, където своя живот прекарва националната светица - монахинята преподобна Стойна. Според легендата пророчицата и лечителка е казвала, че дървото е чудодейно. То се извисява на мястото още от 1300 година, или от основаването на Българската страна. Всеки човек, който страда от заболявания, би трябвало да обгърне неговия древен пън и ще бъде изцелен.

Има вярване, че дървото извършва и стремежи. След като човек се поклони на гроба на монахинята, би трябвало да се полюлее на люлките, вързани за чинара, и по този начин желанието му ще се извърши. Бездетни дами, направили ритуала, описват, че след това са се сдобили с рожба.

Бездетни зачеват под дрянова арка

Чудна енергийна зона се намира и наоколо до Коматинските скали и Тросковския манастир " Свети Архангел Михаил " в община Симитли. Отсами реката пораства чудно дряново дърво, за което се твърди, че подарява с челяд. Възрастен духовник неотдавна пристигнал по тези места от прилежаща Гърция. Той споделил, че тука има Богородична мощ. В съседство в действителност има канара, която оформя женски лик.

Интересното е, че в горната част на дървото се е оформил натурален отвор, сходен на арка. През него минават бездетните дами, които по-късно забременяват.

Славата на дървото към този момент се носи освен в Югозападна България, ами от отвъд границата в Гърция и Северна Македония. В прилежащото село Брестово твърдят, че дрянът оказва помощ безотказно. Хората споделят, че постоянно са виждали да идват люде от разнообразни обитаеми места. Чудодейното дърво като че ли имало някаква необяснима мощ.

Ритуалът се знае от тукашните поданици – отива се при дървото при изгрев слънце, минава се три пъти през арката. Всяка жена би трябвало да се прекръсти, щом мине, както и да каже молитва. Не бива никога да се приказва високо, а да се шепне. Всеки е нужно да остави някакъв белег или подарък върху дървото – кърпичка, дреха, нещо друго, което е носено от молещите се за рожба. Доста постоянно в региона идват и иманяри поради легендите, че в околните Коматински скали има заровено огромно хайдушко имане. „ Истинското благополучие е в децата, в продължаването на рода и на живота, а не в имането. Затова скалите не си „ дават ” златото, само че дрянът „ дава ” деца на бездетните ”, споделят брестовци.

Източник: " Телеграф "

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР