Кръвната група е най-важната информация, която трябва да получи лекарят

...
Кръвната група е най-важната информация, която трябва да получи лекарят
Коментари Харесай

Чували ли сте за „златна кръв“ – най-рядката кръвна група в света?

Кръвната група е най-важната информация, която би трябвало да получи лекарят ви, в случай че се постанова да бъдете кръвопреливани. Поради тази причина съществува по този начин наречената съгласуемост сред кръвните групи, заради която не всяка кръв е годна за всеки. Не единствено че няма да му помогне, а може съществено да му навреди. Ако да вземем за пример човек е с негативен резус фактор и получи кръв от донор с позитивен, техните антитела реагират посредством разкриване на кафези, несъвместими с тяхната кръв, което е животозастрашаващо.

Освен познатите ни кръвни групи (А +, А-, В +, В-, АВ +, АВ-, О + и О-) съществува обаче и така наречен „ златна кръв “,  която тече във вените на по-малко от 50 души в света. Нейното научно наименование е нулев Rh фактор и не съдържа близо 99% от антигени, присъщи за останалите хора. Тази кръвна група е открита за първи път през 1961 година в жена от аборигенско племе. Оттогава в целия свят са известни единствено 43 случая на хора с нулев Rh фактор. Нарича се „ златна кръв “, тъй като може да бъде прелята на всеки с рядка кръвна групи в Rh системата или с Rh негативен фактор, само че защото съществуват едвам 9 дейни донори, се ползва единствено в крайни случаи.

Макар че съхраняваната в банките кръв е анонимна, са познати случаи, в които учените се пробват да проследят донорите, с цел да изискат кръвни проби за своите проучвания заради чисто теоретичен интерес към редкостта на този феномен.

От друга страна, носителите на нулев Rh фактор са в много неизгодна позиция, тъй като при потребност от кръвопреливане, те могат да получат единствено сходна на своята кръв – съвсем задача невъзможна и заради ограничавания брой донори, и заради превозването на тази кръв, защото носителите й живеят из целия свят, на разнообразни континенти. Затова са насърчавани да подаряват кръв като запас за самите себе си, като поръчител за личния им живот. 

Адаптация: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР