Кравето масло на едро у нас е двойно по-скъпо от

...
Кравето масло на едро у нас е двойно по-скъпо от
Коментари Харесай

Кравето масло у нас - двойно по-скъпо маслото в ЕС

 Кравето масло на едро у нас е двойно по-скъпо от това в Европейски Съюз. Това демонстрира изследване на пазара на Института по земеделска стопанска система. Причината за това съгласно тях е, че разчитаме най-вече на импорт, който в този момент е по-скъп поради по-трудните доставки.

По-голямата част от маслото, което доближава до трапезата ни, е импорт. Затова всяка компликация при доставката прави разноските за превоз и логистика по-големи. Ударът на рецесията с ковид към този момент се усеща по веригата. Така през последния месец кг масло на едро у нас се е търгувал за малко над 14 лева, до момента в който междинните цени по другите европейски тържища са били към 6,80 за кг или казано другояче – на половина, демонстрира анализът на икономистите.

" Количествата, които се създават в страната са извънредно незадоволителни, с цел да задоволят потреблението. Вътрешното произвеждане може да задоволи до 30-40 %. Маслото не е неповторим случай – тъй че всичко това, което се случва сега – тези логистични проблеми, с превоз, с доставки по цялата верига, се отразяват на цената и на самата реализация на продукта ", показва Божидар Иванов от Центъра за проучвания в селското стопанство.

Според специалистите, които наблюдават пазара на едро у нас, разлика в цените при нас и при другите в Европа – има, само че тя е доста по-малка. Разминаването идва защото у нас се регистрират цените на маслото преди да доближи до магазините, а в другите страни – още в самото начало на веригата, когато излиза от мандрите, преди да е обработено и пакетирано.

" Естествено, че в страните с огромните производители ще намерим по-изгодната цена, защото тя е без логистичните разноски. В момента имаме един марж сред 12 и 14 лв. на кг масло при еднообразно съпоставимо качество – несъмнено това масло може да го намерите на 5 евро – т.е. с 2 лева по-евтино. Но като отчетем, че Полша е хиперпроизводител на масло ще си намерим отговорите на въпроса ", разяснява Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Според сектора - потреблението на масло у нас е дребна – приблизително по 80-90 тона на месец. А създадените от нашите мандри количества към този момент са изцяло задоволителни, с цел да задоволят това ползване.

" Около 50 % от маслото на нашия пазар е българско. Почти 80-90% от българските предприятия имат такова произвеждане, само че в този момент го осъществят към сладкари, шоколадопроизводвтво, хлебарство. Не е проблем, в случай че има такова търсене, маслото да се разфасова и да се задоволи крайния консуматор ", споделя Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР