Краткосрочният пик на радиация след инцидента на военен полигон в

...
Краткосрочният пик на радиация след инцидента на военен полигон в
Коментари Харесай

Норвегия потвърди, че няма опасност от радиационния пик в Северодвинск

Краткосрочният пик на радиация след случая на боен полигон в Архангелска област няма никакви последствия за здравето на жителите на град Северодвинск. Повишените равнища са били до 20 пъти над фоновата радиация за мястото и са се задържали към 30 минути, заяви през днешния ден норвежката Агенция за радиационна и нуклеарна сигурност (DSA).

Натовската страна от десетилетия следи деликатно протичащото се в северозападните елементи на някогашния Съюз на съветските социалистически републики и Русия и интензивността в крайбрежните води и Северния ледовит океан. Морският полигон, където на 8 август стана детонацията на ракетен мотор, се намира на най-малко 1000 км по въздушна линия от границата с Норвегия.

Цитирайки данните на управляващите в Северодвинск и на съветския хидрометеорологичен институт, от DSA декларират, че " сходно нарастване не би трябвало да има никакви последствия за здравето на локалните поданици. Проблеми би имало, единствено в случай че в късия пик радиацията беше над 1000 пъти естествения декор.

" Но DSA до момента не е засичала такива нива, а и ние следим съветските станции за наблюдаване, които изпращат информация до центъра за данни на Европейската комисия. Резултатите не демонстрират отклоняване от нормата 24 часа след случая. "

На 9 август - ден след гърмежа, в известието на DSA бе посочено, че шестима потърпевши получават лекуване след високи дози радиация. Тогава също се споделяше, че нито норвежки, нито други европейски или съветски сензори, до които организацията има достъп, демонстрират нараснала радиоактивност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР