Кратка информация за пандемията за 23 юни 2022 г., представи

...
Кратка информация за пандемията за 23 юни 2022 г., представи
Коментари Харесай

Витанов пак предупреждава: Иде лятната вълница

Кратка информация за пандемията за 23 юни 2022 година, показа и през днешния ден математикът проф. Николай Витанов на стената си във Фейсбук. От близо седмица насам той предизвестява хората, решили да пътуват през лятото. Според него има заплаха от внасяне на вирус от други европейски страни у нас, защото изчисленията му демонстрират по-високи равнища при тях. Ето цялостната прогноза: " Сценарият „ Синьо лято “ се чака да е постоянен до равнище на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 38.72 на 100 000. Очакванията са сюжетът да няма проблеми със стабилността до 15 юли.
Оттам нататък – писах ви, че може да издържи още 30 дни, само че при едно изискване – ДА НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТВЪН. Обаче вносът си тече и се чака да се ускори. Какъв ни е шансът? Че в съпоставяне със западна Европа тук равнището на заболеваемост е доста ниско, тъй като преди да махнем ограниченията, угасихме дифузното разпространяване на вируса, а те не го направиха. Сега тръгваме нагоре за предстоящата лятна вълница, само че от доста ниски стойности. Положението у нас се чака да се утежни след 15 юли, само че няма да стане чак такова, като в западна Европа. Проверка на обстановката с пандемията днес 1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? У нас е умерено. Но в Европа не е по този начин. В Гърция има много случаи. Внимавайте там! Там Омикронът е изпуснат – има над 10 000 случая през вчерашния ден. И в Европа модифицираният Омикрон си бушува. В Германия има 120 000 нови случая, във Франция – към 80 000, Италия – над 50 000, Австрия – над 10 000. Ето отсам можете да си внесете нещо. Внимавайте. Поддържането на сюжета " Синьо лято " към този момент е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е планиран да е постоянен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може
да дестабилизирате сюжета. ХАЙДЕ ПАК С ГОЛЕМИ БУКВИ - АКО СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО, МОЖЕ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТЕ СЦЕНАРИЯ.
Какво се чака - към ден 60-ти на сюжета (около 15 юли) се чака скупчването на туристи по българското Черноморие и разбъркване на български със западни туристи да има последици. Както да има последици и вносът на вирус от чужбина.
Сценарият " Синьо лято " е постоянен - ден 40. Този сюжет е - караме си умерено лято. Цел - да го държим постоянен 3 месеца (90 дни) с цел да няма проблеми през лятото. Кога ще се дестабилизира „ Синьо лято “? Когато 14-дневната заболеваемост стигне 150 на 100 000. В момента е 38.72 на 100 000. Сценарият е постоянен и ще остане подобен през тази седмица. 2. Общата конюнктура - Модифицирания Омикрон не съумява да възпламени дифузното разпространяване И по този начин към този момент 86 дни след края на изключителната епидемиологична конюнктура.
Да забележим числовите доказателства за това. 3. Базовото репродуктивно число - през днешния ден е 1.00.
Знаете, че 1.00 е сериозната стойност. Днес болестта нито се уголемява, нито се свива.
Очакванията са цифрата бавно да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „ Синьо лято “. 3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, би трябвало да има дифузно разпространие.
Да забележим няколко контролни чисълца за през днешния ден от показателя на дифузното разпространяване
За страната - 0.12
София-град - 0.17
Пловдив - 0.11
Бургас - 0.14
Варна - 0.13
По южните граници
Благоевград - 0.04
Кърджали - 0.02
Смолян - 0.14
Хасково - 0.06
Ямбол – 0.11
Знаем си: 1. Критична стойност за запалване на дифузно
разпространение - 1.00 2. Над 1.00 - дифузно разпространение 3. Под 1.00 - дифузната разпространяване стопира или напълно го няма.
Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са надалеч под 1, няма дифузно разпространяване.
За страната, показателят е 8 пъти под сериозната стойност. Засега, аргументи за безпокойствие няма. Но би трябвало да сме деликатни.
Ей по този начин, да напиша апропо – при надхвърляне на 1000 нови случая дневно е добре човек да стартира да съблюдава отдалеченост от другите и да си носи маската, когато влиза тук-там с огромно скупчване на хора на дребна повърхност. Имайте мислено този съвет, а какво ще вършиме, си е ваша работа. Планът за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон посредством прекъсване на дифузното разпространяване работи. Вече 86 дни. Да забележим какъв брой ще издържи. Какво ни споделят показателите. Индекса за страната е над 8 пъти под сериозната стойност. Има нараснал показателя в огромните градове и в две области по южната граница. Това демонстрира, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, само че това визира повече огромните градове, където има и повече пътуващи. По морето Виждате какво е по морето. Варна - 8 пъти под сериозната стойност, Бургас - 7 пъти под сериозната стойност.
Стойността за Добрич е 0.05. Тук – 20 пъти под сериозната стойност.
Спокойно е. Писах ви - юни ще е спокоен месец. по този начин и става.
Защо ли проследявам изключително южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изпуснат, а сезонът върви. У нас по южните граници ситуацията към момента е спокойна. Граничните области кротуват. Ива покачване на показателя в Смолян и Ямбол, само че и там той е към момента 6 до 9 пъти под сериозната стойност. За сведение - показателите в още няколко области
Враца - 0.12
Габрово - 0.22
Кюстендил - 0.16
Ловеч - 0.13
Монтана - 0.08 Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.
Както виждате, към този момент проблеми няма. Обстановката в страната е спокойна. Налице е покачване на показателя в Габрово. Там клъстерното разпространяване набира скорост.
Габровци, добре е да сте деликатни. Тая работа няма с усиленото клъстерно разпространяване няма да спре. Пазете се! Мерки няма, вашето здраве е във вашите ръце.
Караме нататък. 3. Проверка за препълненост на лечебните заведения. Има ли претъпкани лечебни заведения? Няма. Нещата са под надзор. Заетостта на леглата е десетки пъти под оптималния потенциал.
Очакванията са да стартира леко повишение на заетостта. Но заетостта е толкоз ниска, че не се чакат проблеми освен за тази седмица, само че и до края на месеца, че и в началоно на юли, че и по-нататък. 4. Проверка за цялостен локдаун. Какво беше това цялостен локдаун? Сценарий " Синьо лято " е постоянен. Никакъв локдаун не се чака. Държим по този начин и няма да има проблеми. 5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число дневно. Дните, в които е двуцифрено число към този момент са доста малко. Това е равновесната точка за лятото 6. Заключение от инспекцията - и през днешния ден, 86 дни след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, обстановката е спокойна. Сценарий " Синьото лято " е постоянен, здравната система се оправя с проблемите, задачата - лятото да е умерено, от ден на ден се реализира.
Дифузното разпространяване към този момент е добре угасено.
Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юни месец върви умерено, както се и очакваше. Спокойствието се чака да продължи и при започване на юли.
ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО “. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ. 7. Днес – прогнозната карта нна 14-дневната заболеваемост. Габрово потъмня.
Очаква се жълтият цвят тук бавно да почне да понижава. Кърджали държи върха по ниска заболеваемост.
Очакванията са бавно да се движим в посока повишение на заболеваемостта. С ДВЕ ДУМИ – ИДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА, ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА съдебна техническа експертиза С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО). "
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР