Кръстът на Джордж остава едно от най-високите военни отличия, които

...
Кръстът на Джордж остава едно от най-високите военни отличия, които
Коментари Харесай

Малта: Малкият остров, който устоя на нацистите

Кръстът на Джордж остава едно от най-високите военни оценки, които могат да бъдат получени в Обединеното кралство. На второ място след Kръста на Виктория, той е основан през 1940 година в разгара на немския блиц в Лондон, с цел да признае огромната храброст от страна на цивилните, нужна за издържането на тези черни дни. Като подобен той има необикновен цивилен акцент, до момента в който се дава и на военнослужещи за дейности, които не дават отговор напълно на обичайната военна чест.

Висока чест е за едно лице да получи Кръстът на Джордж и още по-значителна награда, когато имаме поради, че е присъдена едновременно на цяла страна. Защото това е историята на хората от Малта – островната страна, която се опълчи на фюрера.

 Savoia Marchetti SM 79 Sparviero in volo

Италиански бомбардировач Savoia-Marchetti S.M.79

Разбира се, Малта по това време не е лична суверенна страна, само че жителите й със сигурност образуват страна по всяко определение. Малта от дълго време е на кръстопътя на историята поради неповторимото си състояние в Средиземно море и е била обект на герои и деспоти. С размер единствено 316 квадратни километра, това малко парче земя ще играе роля, непропорционална на размера му в хода на човешката история.

За страдание на съответното потомство, те попадат в полезрението на Адолф Хитлер и от юни 1940 година островът ще бъде подложен на съвсем непрекъснати офанзиви както от немските, по този начин и от италианските военновъздушни сили. Доставките и подкреплението от въздуха са разбираемо сложни, а немските подводници създават цялостен безпорядък при опитите за доставяне по море.

Докато хората на Малта устоят тези ранни години на война с неотстъпчивост и издръжливост, най-мъчителният период за тях ще да настъпи през 1942 година От януари до юли, твърди се, има единствено един 24-часов интервал, в който бомбите не падат над Малта. Мечтаейки за инвазия, Хитлер заповядва непременно островът да бъде „ обезвреден “. Фюрерът възнамерява да държи хората от острова гладни, като в същото време ги залива със гибел от небето. И до момента в който народа на Малта заплаща тези тежка цена, те въпреки всичко не отстъпват.

 Italian bombing of the Grand Harbor, Malta

Крал Джордж дава Кръстът на Джордж на народа на Малта в разгара на обсадата през април 1942 година Той декларира, че „ е удостоверение за подвиг и лоялност, които дълго ще бъдат известни в историята “. Съпротивата на хората от Малта е не просто добра история за устойчивост, а боен героизъм с голямо стратегическо значение. Ако силите на Оста бяха завладели страната, това би трансформирало доста тактическия пейзаж на Средиземно море и би се оказало скъпо владение за съюзниците да си върнат назад.

 Cesare firing her guns

Тъй като германците стартират да понасят огромни загуби в Северна Африка, вниманието се отклонява от Малта и обсадата на процедура завършва до ноември 1942 година От този миг нататък Малта ще играе тежка нападателна роля. От стратегическото разположение на острова по средата сред Северна Африка и Италия, Кралските военновъздушни сили стартират да разрушават морските сили и корабите на Оста. В края на краищата наподобява в прочут смисъл заслужено, че силите на Оста в Северна Африка в този момент на собствен ред гладуват, защото техните по този начин нужни доставки от Европа са изпратени на дъното на Средиземно море.

До май 1943 година Военновъздушни сили, излитащи от Малта, са потопили 230 кораба на Оста единствено за 164 дни, което ще се окаже най-високата успеваемост на потапяне за съдружниците в цялата война. Последният немски въздушен набег на Малта се състои на 20 юли 1943 година, което ще бъде 3340-ата офанзива от юни 1940 година Малта ще продължи да обезпечава стратегическо въздушно прикритие на сили, които се събират за нашествието в Сицилия. И с рухването на Италия, войната най-сетне ще се организира надалеч за хората от тази дребна островна страна, които единствено малко по-рано бяха на прага на гладна гибел.

Ако в миналото се чудите какво значи Кръстът на Джордж за хората в Малта, единствено погледнете знамето им и ще получите своя отговор. Защото в горния му ляв ъгъл ще можете да видите самия Кръст. Да получат такава чест по време на разгара на обсадата, за хората на Малта е източник на горделивост и увещание, че светът следи тяхната неотстъпчивост. Това им дава да схванат, че макар че са заобиколени от врага, те не са забравени.

Един модерен ферибот може да ви води до Малта от Сицилия за по-малко от няколко часа и все пак цялата мощ на немските и италианските сили не съумява да стигне. Една забележителна история за резистентност в лицето на зложелател, превзел съвсем целия континент. Няма мъж, жена или дете, които да избягат от суровите действителности на живота на този остров и за това цяла нация с право заслужаваше Кръстът на Джордж.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР