Красивата коса изисква ежедневни грижи. За да се радваме на

...
Красивата коса изисква ежедневни грижи. За да се радваме на
Коментари Харесай

Грижа за косата

Красивата коса изисква ежедневни грижи. За да се радваме на блестяща, здрава и красива коса би трябвало да се придържаме постоянно към няколко стъпки.

Съвети за вярна грижа за косата

Нека разгледаме няколко лесни и елементарни правила, за здрава и красива коса.

1. Редовно мийте косата си

Редовното миене на косата ви подсигурява, че скалпът и косата ви са чисти. Правилната периодичност обаче зависи от вашия вид коса и персоналните ви желания. Ако имате извънредно суха коса , ограничете измиването си до два пъти седмично. Ако имате лоен скалп , може да миете косата си на 3-4 дни.

2. Използвайте шампоани без химикали

Наистина не можете да контролирате всички фактори на околната среда, които повреждат косата ви, само че това, което можете да контролирате, е типът шампоани, които употребявате. Колкото по-малко химикали има във вашия шампоан, толкоз по-здрава е косата ви. Изберете шампоан без сулфат, който дава отговор на вашия вид коса.

Сулфатите и парабените в шампоаните се употребяват надлежно за пяна и консервиране, само че те могат да причинят раздразнение на кожата с течение на времето и да усилят риска от хормонални разстройства.

3. Използвайте еликсир

Вашият еликсир съдържа съставки, които вършат косата мека и блестяща. Той защищава косата ви от агресори на околната среда и топлинна обработка. Балсамът се нанася единствено върху краищата на косата, а не върху скалпа. 

Вижте още:

4. Не използвайте сешоар

Всички знаем, че сушенето със сешоар прави косата красива и обемна. Но несъразмерното топлинно оформяне може да я повреди. Ограничете потреблението на сешоар до един път седмично. Използвайте забрадка или памучен плат, с цел да попиете водата от косата и я оставете да изсъхне естествено. Никога не спете с мокра коса и не я решете преди да изсъхне. Рязкото търкане с забрадка може да повреди кутикулата на косата ви. Бъдете деликатни!

5. Използвайте натурални масла 

Масажите и маските за коса с натурални масла преди шампоан, усъвършенстват кръвообращението на скалпа , отпускат мускулите, ускоряват блясъка и подхранват косата. Те също по този начин възвръща наличието на влага, усъвършенстват растежа на косата и възвръщат цъфтящите краища. Можете да избирате сред маски за коса с кокосово масло, бадемово масло, зехтин, маски за коса с рициново масло и други сходни. 

Вижте още:

6. Използвайте гребен с необятни зъби

Мократа коса е нежна и склонна към раздробяване. Оставете косата ви да изсъхне и по-късно използвайте гребен с необятни зъби, с цел да разрешите косата си . Този тип гребен предотвратява увреждането на косата ви.

7. Оформете естествено косата си

Кой не харесва тези превъзходни къдрици или съвършени талази? Е, можете да ги постигнете, без да подлагате косата си на топлинна обработка. Вземете памучна лента плат, наведете главата си по този начин, че коста ви да падне надолу и увиите коста си към памучната лента. На сутринта ще имате невероятни букли. Ако въпреки всичко желаете да употребявате маша, преса или сешоар, първо инвестирайте в добър серум за топлинна отбрана.

8. Подстригвайте постоянно косата си

Подстригвайте косата си на всеки 6-8 седмици, с цел да се отървете от цъфналите краища . Те се образуват, когато косата е повредена в резултат на топлинна обработка, замърсяване, дим, стрес и по този начин нататък. Подстригването не прави вълшебен косата да пораства по-бързо. Растежът на косата се случва на равнището на скалпа, само че подстригването подсигурява здрава коса.

9. Пийте повече вода

Вътрешната хидратация, съчетана с външна хидратация, е ключът към добре уравновесената и здрава коса. Може да използвате  хидратиращи  продукти и масла за  грижа за косата , само че пиенето на най-малко 3 литра вода всеки ден подсигурява положително здраве на косата ви.

10. Хранете се здравословно

Изразът „ ти си това, което ядеш “, важи с цялостна мощ и за коста ви. Косата ви е направена от протеини и аминокиселини . Тя има потребност от вярното хранене, с цел да пораства добре и да да бъде здрава. Яйца, плодове, ядки, риба, зелени листни зеленчуци, сладки картофи са едни от многото страхотни храни за здрава коса .

11. Носете шапки

Точно както слънчевата светлина има нездравословно влияние върху кожата ви, това важи и за косата ви. Суровите слънчеви лъчи могат да отстранен влагата от косата ви, като я вършат суха и податлива на раздробяване. Използвайте шапки, когато излизате, с цел да предпазите косата си. 

Какво не би трябвало да вършим

1. Горещи душове

Горещите душове отстраняват естествените масла от скалпа ви, оставяйки го изсъхнал. Хладката вода е най-хубавият вид за здрава коса.

2. Стрес

Ако видите някоя дама със здрава коса, може да сте сигурни, че се тормози малко по-малко. Стресът може да аргументи кососпад .

3. Химикали

Химикалите от боята за коса, къдрене и други процедури за коса, нарушават растежа на косата и могат да доведат до косопад.

4. Продукти за оформяне на коса

Топлинното оформяне благодарение на преси, сешоари и маши трансформира т текстурата на косата , вършат я суха и склонна към раздробяване.

5. Солена вода

Солената вода поврежда кутикулата на косъма, нервира скалпа и прави косата заплетена . Измивайте хубаво косата след басейн или плаж.

Вижте още:

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР