Красивата и елегантна дама на снимката е Жана Пакен –

...
Красивата и елегантна дама на снимката е Жана Пакен –
Коментари Харесай

Първата дама на парижката висша мода

Красивата и елегантна дама на фотографията е Жана Пакен – първата жена дизайнер Haute Couture в Париж и безспорна икона на стила за своето време. Разбира се, целият й дрешник бил дело на фешън къща " Пакен " и самата Жана била най-голямата реклама за творенията си – красива, надарена и очарователна. Нейният принос във висшата мода през днешния ден е позабравен, само че не е за подценяване – на процедура доста от мъжете дизайнери в годините след нея са си присвоили заслугите й. Ето историята на Жана Пакен, една същинска Коко Шанел на XIX век. Клиентки на Пакен били всички – от европейските кралски семейства до фамозните куртизанки на Париж. Жана Мари Шарлота Бекерс се родила през 1869 година в Париж в фамилията на доктор. Своя интерес към облеклата и модата тя посочила от доста дребна и родителите й я изпратили да учи за шивачка . Като такава тя постъпила в известната тогава фешън къща " Руф ", където последователно станала основен занаятчия на цялото ателие. Но същинската история на Жана в модата почнала през 1891 година, когато тя се омъжила за Исидор Пакен. Той към този момент имал дребен бизнес с облекла и магазин, наследени от родителите му, само че двамата с Жана създали от това малко комерсиално дружество голяма фешън къща.

В основата на всичко била Жана – неслучайно всички наричали мъжа й иронично " монсиньор Пакен ". Жана била извънредно добър дизайнер, като съчетавала в работата си двете най-важни условия за триумф – въображение и храброст с нюх към настоящите трендове . Тя гледала на модата като на част от един по-голям културен декор и по тази причина работела взаимно с художници, сценографи и архитекти . Заедно с няколко свои сътрудници даже издавала илюстровано фешън списание , в което рисунките били дело на най-известните художници на епохата.

Трудно е да се изброят в резюме всички достижения на Жана Пакен. В модата тя още преди Пол Поаре въвела японските претекстове , сходните на кимона палта и рисунките с дракони и други източни претекстове. Нейна заслуга били роклите в жанр " ампир " със повишена талия, тя първа направила съвременен черния цвят , който се приемал единствено като погребален, само че Жана го комбинирала с ярки елементи, бродерии или цветни хастари на черните палта. Особено фамозна била нейната рокля " танго ", предизвикана от едноименния танц . Полата имала дълбоки сечения от двете страни, само че те били скрити в гънки от плат и по този начин дамите можели да се движат изцяло свободно. Клиентки на Пакен били всички – от европейските кралски семейства до фамозните куртизанки на Париж. В бизнеса фешън къща " Пакен " също били пионери. Те първи в света основали свои филиали в чужбина – в Лондон, Буенос Айрес, Ню Йорк и Мадрид . Навсякъде се изпращали скици от Париж и се шиели облекла в локалните ателиета. В своя разцвет при започване на предишния век Пакен имали три хиляди чиновници.

През 1900 година Жана Пакен била определена за отговорник на раздела за мода на Световното ревю в Париж . Това бил огромен жест от страна на сътрудниците й от гилдията. На входа на ревюто имало женска фигура, облечена в " Пакен ". Първа Жана почнала да изпраща свои модели на известни дами в навечерието на балове, конни надпревари и други празници, по този начин имала рекламни лица на тези събития.

През 1913 година Жана Пакен станала първата моделиерка притежател на Ордена на почетния легион. През 1920 година тя се отдръпнала от бизнеса, само че стилната й къща съществувала до 1956 година Днес са останали единствено историите за тази невероятна жена, която трансформирала модата на своето време освен с работата си, само че и с персоналния си образец .
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР