Кражбата на пари и отвличането на самоличност са най-честите измами

...
Коментари Харесай

Празничният шопинг кипи, празничният фишинг – също


Кражбата на пари и отвличането на идентичност са най-честите измами към Черния петък (снимка: CC0 Public Domain)

Черен петък, Коледа, Нова година – мотивите за извършване на покупки са доста. Хората към този момент избират подаръците, а измамници и крадци на идентичност се възползват от лудостта при извършването на покупки. Докато шопингът кипи с цялостна мощ, същото важи и за всички типове измами в интернет.

Мошениците са подготвени да приложат безчет схеми, предопределени да подмамят купувачите, с цел да изкопчат парите им и персоналната им информация – или и двете. За страдание този пазарен сезон не прави изключение. В последните седмици откриватели от Bitdefender Antispam Lab бяха на лов за нови персонализирани измами, заплашващи портфейлите на потребителите – и ги откриха.

Процентът на непоисканите имейли за Черен петък е достигнал своя връх на 9 ноември, когато 26% от цялата преписка, обвързвана с Черен петък (за интервала 26 октомври – 9 ноември), е била обвързвана с лъжлив схеми. Според телеметрията на Bitdefender, 27% от всички спам имейли за Черен петък (по обем) са се озовали в Съединени американски щати, а 24% са достигнали до потребителите в Ирландия.

Изследователите са открили, че 49% от целия спам, обвързван с Черния петък (по обем), е изпратен от IP адреси в Съединени американски щати, 16% от Германия, 13% от България и 5% от Франция. Общо 56% от целия спам за Черен петък (по обем), получен сред 26 октомври и 9 ноември, е бил маркиран като лъжлив.
още по темата
Темите на мошеническите писма за Черен петък са разнородни. Те варират от големи отстъпки за дизайнерски чанти и слънчеви очила до обичайни маркетингови реклами и измами с дарове.

Някои образци включват: „ Разпродажба на чанти Louis Vuitton с до 86% понижение “; „ Ray Ban Oakley costa – слънчеви очила с до 90% понижение, купете онлайн в този момент “; „ Кибер-понеделникът стартира в този момент, само че единствено за вас “; „ Вземете своята карта за подарък Home Depot на стойност $500 в този момент “ и други сходни.

Макар че Черният петък би трябвало да е на 25 ноември, доста търговци на дребно по света стартират да „ честват “ две седмици по-рано, давайки на измамниците доста време за деяние, с цел да тестват и усъвършенстват своите схеми. Анализаторите виждат, че доста от смехите залагат на реклама посредством лъскави марки като Louis Vuitton и Ray Ban – и чакат, че сходни марки ще продължат да се експлоатират и в оставащите дни до петъка с огромната ликвидация.

Купувачите не трябва да се поддават на впечатляващите отстъпки, които звучат прекомерно добре, с цел да са истина, предлагат експертите по кибер-безопасност. Но кой може да каже какъв брой тъкмо е „ прекомерно добре, с цел да е истина “? Кампаниите ще насочат вниманието на потребителите към подправени магазини, които крадат пари и данни, по тази причина купувачите би трябвало да подхождат със здравословна доза подозрителост.

Освен с известни марки, мошениците в интернет ще боравят и с огромни имена на търговски вериги и онлайн-магазини като Amazon, Home Depot и други сходни. Част от хитрите схеми залагат на анкети с награди: приканват потребителя да попълни отговори на няколко въпроса, в подмяна на което да получи несъществуваща карта за отстъпна на избрана стойност.

И по този начин, какво може да направи човек, с цел да се отбрани по време на извършването на покупки в Черния петък? Ето какво гласят препоръките на експертите:
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР