Кръглата маса за проблемите пред наказателното разследване, организирана съвместно от

...
Кръглата маса за проблемите пред наказателното разследване, организирана съвместно от
Коментари Харесай

Съветът на Европа чака мерки за разследване на главния прокурор до 1 октомври

Кръглата маса за проблемите пред наказателното следствие, проведена взаимно от Министерството на правораздаването и Съвета на Европа, стартира с приветствия на правосъдния министър Данаил Кирилов (вторият отляво), Клер Ови, зам. шеф на Отдела за осъществяване на решенията на Съда в Страсбург към Съвета на Европа (най-вляво), и Миглена Тачева, шеф на Националния институт на правораздаването, където се организира събитието.

[Министерство на правосъдието] Съветът на Европа е следващата европейска институция, която категорично акцентира, че разпознатият проблем на правосъдната система у нас е неналичието на гаранции за дейно и без значение следствие на основния прокурор, само че в никакъв случай подобен проблем не е бил разпознат за ръководителите на двете висши съдилища.

Днес това за следващ път бе повторено в границите на кръглата маса в София за проблемите с наказателното следствие, проведена взаимно от Съвета на Европа и българското Министерство на правораздаването.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък И отново за следващ път министърът на правораздаването Данаил Кирилов съобщи, че ще поддържа законопроекта си, показан предишния петък, в който се плануват общи ограничения за следствие и премахване от служба на тримата огромни в правосъдната власт - основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища.

Темата е изключително сензитивна за правната общественост в България в последно време поради спекулативния опит на министър Кирилов да показа казуса с следствието на основния прокурор като общ за тримата огромни. Това обаче изключва вярното му решение, тъй като ситуацията на основния прокурор по отношение на проверяващите няма нищо общо с ситуацията на ръководителите на висшите съдилища.

Пред публицисти през днешния ден преди началото на кръглата маса Кирилов съобщи, че е показал своя законопроект на задачата на Европейската комисия (ЕК), която в понеделник и вторник беше в София за мониторинга по Механизма за съдействие и оценка, като декларирал на специалистите, че няма да влиза в непотребни разногласия по препоръчаните текстове . Практически същото съобщи и на днешната кръгла маса - проблемите към ефикасното следствие на основния прокурор ще се решат с общ законопроект еднообразно за тримата огромни, тъй като по конституция ръководителите на висшите съдилища и основният прокурор били равноустановени по статут .

Кирилов беше запитан от публицисти в четврътък за какво в категорично мнение на Съвета на Европа, изпратено в сряда, се споделя за следващ път, че казусът е търсенето на отговорност основния прокурор, а не при ръководителите на двете висши съдилища, той отговори с въпрос: " Къде пристигна това известие? Изпратете ми го, да. "
При откриването на кръглата маса Кирилов регистрира смелостта си да " преодолее първичния боязън ", засягайки тази тематика, и по-късно успокои гостите " да не се тормозят " да вземат участие в дебата. Няма европейска институция, която да вижда проблем при следствието на висшите съдии

Комитетът на министрите към Съвета на Европа в никакъв случай не е поставял условие за смяна на процедурата за освобождение от служба (или за разследване) на ръководителите на
висшите съдилища на България, защото такива ограничения не следват от решението по делото " Колеви ", се споделя в материалите, публикувани от Съвета на Европа във връзка на кръглата маса. В тях също по този начин се сочи, че както Венецианската комосия за народна власт по права, по този начин и Европейската комисия в отчетите си по мониторинга сочат проблем само с следствието на основния прокурор, не и с висшите съдии. Отделно от това всички европейски институции натъртват на нуждата да се подсигурява независимостта на съдиите.
Действително конституционният статут на тримата огромни - избор, назначение, мандат, освобождение и така нататък, е идентичен, само че системите, които оглавяват, структурата, метода на действие, пълномощията им, се разграничават значително. Главният прокурор стои отпред на йерархична централизирана система, проведена на правилото на единоначалието, той реализира надзор и методическо управление върху всички прокурори и на процедура може да повлияе на всяка следствие. Поставянето му при идентични условия за следствие наедно с ръководителите на висшите съдилища по метода, по който го предлага Кирилов, на процедура основава цялостен имунитет на основния прокурор, само че основава условия за прокурорски произвол върху двамата ръководители

Съветът на Европа чака удовлетворителни оферти до 1 октомври

България има краен период до 1 октомври, с цел да направи съответни оферти за решение на дълго протаканите проблеми с въвеждане на ограничения за дейно наказателно произвеждане по принцип при случаи на ликвидиране или мъчение, както и на гаранции за дейно и без значение следствие на основния прокурор. Този период беше подложен още през март в спецално решение на Комитета на министрите във връзка на дългогодишното несъблюдение на две знакови за България каузи пред Съда по правата на индивида в Страсбург - групата С.З. против България (за проблемите с с неефективното следствие по наказателни каузи по принцип и Колеви против България, свързани с наказателното следствие.

Ако до тази дата не бъдат направени такива съответни удовлетворителни оферти, то тогава може да се чака, че Комитетът на министрите към Съвета на Европа ще одобри на своето съвещание през декември междинна резолюция за България.

Това съобщи през днешния ден Клер Ови, заместникы-директор на отдела за осъществяване на решенията на Съда по правата на индивида в Страсбург при Съвета на Европа, във встъпителното си слово при откриването на кръглата маса, отдадена на дълго протакани проблеми за България в региона на наказателното следствие. Г-жа Ови акцентира, че такава междинна резолюция се приема по специфични мотиви, с цел да се изрази особена угриженост за неналичието на сензитивен прогрес в нескончаем интервал от време от страна на избрана страна по разпознат проблем. Затова е доста значимо за интернационалната известност на България, както и за положението на главните права в страната да се реализира прогрес, който да убеди Комитета на министрите, съобщи тя.

Двудневният конгрес се провежда взаимно от Отдела за осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека към Съвета на Европа и Министерство на правораздаването във връзка на продължителното несъблюдение на решенията на Съда в Страсбург – делата " С.З. " и " Колеви ". Те са обединени, доколкото и в двата случая става въпрос за неефективно наказателно произвеждане, само че политически мощно сензитивно е решението по второто дело, доколкото визира тематиката табу в България за практическата неспособност да се проверява основният прокурор.

Още през март т.г. в особено решение на Комитета на министрите на Съвета на Европа, който следи за осъществяването на решенията на Страсбург, се споделя, че девет години след решението по делото " Колеви ", постановено през ноември 2009 година, България към момента не е постигнала прогрес в обезпечаването на гаранции за самостоятелност на следствията против основния прокурор в България. Така е озаглавено и прессъобщението на Съвета на Европа от сряда във връзка на кръглата маса. Изчитането на решението по делото " Колеви " е шокиращо прекарване

Не е моя работа да преценям дали обстоятелствата по делото " Колеви " са правилни, те са предмет на настоящо следствие. Но в случай че приемем, че всички изложени изказвания за основния прокурор са правилни, а в същото време той е бил в положение да избегне наказателно гонене, мисля, че прочитането на това решение ще е шокиращо, изключително за външен наблюдаващ, сподели през днешния ден в изказването си Клер Ови. И добави: Още по-поразително e, че близо 10 години след оповестението на решението към момента няма позволение на казуса.

През декември 2002 година високопоставеният прокурор Николай Колев е убит пред дома си в
София, откакто преди този момент неведнъж е изразявал опасения за живота и сигурността си заради сериозен спор с основния прокурор, зародил поради властническия му жанр. Въпреки изказванията за допустимо присъединяване на основния прокурор в убийството и доказателства, че той може да е одобрил поредност от противозаконни дейности против Колев (незаконен арест, уволняване, покачване на неоснователни обвинения), следствието e останало под контрола на основния прокурор и висшата прокуратура. Нападателите остават неразкрити, а самото следствие е стъписващ образец за продължаващо месеци и години неглижиране на обстоятелства и свидетелски показания, направени обществено и непосредствено уличаващи основния прокурор.

Съдът в Страсбург приема, че следствието не е било задоволително дейно и без значение по неговите стандарти, които изискват проверяващите да се употребяват от институционална, йерархична и практическа (включително лична) самостоятелност от основния прокурор, като това да е реалност още от най-ранните стадии на следствието, в това число на стадия на предварителната инспекция. В България обаче не е по този начин - основният прокурор има опция да въздейства на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които са способени да вземат решения за кариерата на прокурорите и назначението на висшестоящи прокурори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР