Крадем сърца с лазаня болонезе - и вашето ще изгори,

...
Крадем сърца с лазаня болонезе - и вашето ще изгори,
Коментари Харесай

Лазаня болонезе с гъби кладница

Крадем сърца с лазаня болонезе - и вашето ще изгори, щом я опитате, подсигуряваме

Необходими Продукти

● кори за лазаня - 250 г (14 - 18 плаки)
● кашкавал - 200 г (гауда, ементал)

Болонезе с кладница


● доматено пюре - 400 г
● кайма - 500 г примес
● кладница - 200 г гъби
● лук - 140 г
● моркови - 1 бр.
● целина - 1/2 филиз
● чесън - 2 скилидки
● зехтин - 50 г
● риган - 1 с.л. сушен
● черен пипер - 2 - 3 щипки
● телешки бульон - 2 кубчета
● сол - на усет

Бешамел с пармезан


● прясно мляко - 800 мл
● брашно - 70 г
● краве масло - 60 г
● сол - на усет
● индийско орехче - 2 щипки
● бял пипер - 2 щипки
● пармезан - 3 с.л. с връх (на прахуляк или тънко настърган)

Начин на подготвяне

При тази лазаня ще избягаме леко от класиката, с цел да прибавим към нормалните ни познати сосове и още нещичко. Това не трансформира усета на класическата, а единствено го обогатява.

Първо, се заемаме със соса от домати и кайма. За него си почистваме лука, моркова, целината, гъбите и чесъна (грамажите в рецептата са на почистени зеленчуци). Кълцаме ги на ситно и задушаваме всичко до омекване в зехтина и сол.

Към готовите зеленчуци сипваме доматеното пюре, като тук е доста значимо да употребявате хубаво такова. Добавете подправките и натрошените кубчета бульон и гответе 5 минути при постоянно безредие. Ако не сте предпочитатели на сухите бульони, може да употребявате домакински съсредоточен телешки бульон, само че следователно би лишило малко повече време, с цел да се редуцира течността.

Идва ред на каймата, нея сложете и бързо раздробете на трохи като бъркате по-интензивно, до момента в който се слее със соса.

Варете под похлупак 25 минути на сдържан огън и сосът Болонезе с гъби е подготвен.

Следва да се заемете с по този начин познатият ни Бешамел, който в този случай ще бъде обогатен с пармезан.

Разтопете си маслото на слаб огън с малко зехтин и към него сипете брашното. Бъркайте да се запържи леко и постепенно налейте горещото мляко при непрекъснато разтрошаване с телена бъркалка.

Варете 8-10 минути до втвърдяване, без да спирате да бъркате. Трябва да получите равен и гальовен сос, към който най-после се прибавят овкусяващите съставки - пармезан, индийско орехче, бял пипер и сол на усет.

Хидратирайте във вода за 3-4 минути корите за лазаня. В взаимозависимост от типа и марката, които употребявате, е добре въпреки всичко да се съобразите и с напътствията на пакета за метода им на предварителна обработка или при някои може въобще да липсва инструкции за такава.

На дъното на тава с приблизителни размери 20/25 см намажете малко масло, сипете и заравнете тъничък слой бешамел и подредете ред кори. Върху пастата разпределете слой болонезе с гъби, поръсете с част от кашкавала и след това от бешамела. Редете до изчерпване на продуктите, завършвайки с бешамел и поръска от кашкавал.

Запечете луксозната лазаня в авансово загрята на 180 градуса фурна за към 20-25 минути или до златист тен.

Когато лазаня болонезе с гъби кладница е подготвена, покрийте с чиста забрадка за 15 минути и по-късно нарежете и поднесете на порции.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР