КПКОНПИ влезе в здравното министерство. Колко голям ще е скандалът,

...
КПКОНПИ влезе в здравното министерство. Колко голям ще е скандалът,
Коментари Харесай

Проф. Гайдарски: Детската болница стана мечта, вече 40 години се строи

КПКОНПИ влезе в здравното министерство. Колко огромен ще е абсурдът, в случай че се окаже, че е имало съществени нарушавания при избора на проби за учениците?

" Д-р Петров приказва едно , а министърът на опазването на здравето твърди тъкмо противоположното - че с тези пари, с които е трябвало да закупят избран брой проби, те са съумели да закупят два пъти повече проби, в сравнение с е бил първичният план. Има неизясненост и е по-добре да оставим КПКОНПИ да изяснят тези неща ", сподели някогашният министър на опазването на здравето проф. Радослав Гайдарски в студиото на " Денят ON AIR ".

За него тематиката за сливането на болница " Лозенец " с Националната педиатрия не е нещо ново.
 Министерство на здравеопазването публично се отхвърли от скеле да прави детска болница
Министерство на здравеопазването публично се отхвърли от скеле да прави детска болница

От Министерство на здравеопазването са дали инструкции да стартира процедура за преустановяване на контракта

" Това се разяснява от няколко години. Преди повече от 40 години беше направена една болнична постройка , която сега не е довършена. Тя е в ареала на " Александровска " болница, солидна постройка на 12 етажа. Тази болница трябваше да бъде приключена по мое време, само че заради това, че тогава липсваха пари тя не можеше да бъде приключена. След това бях наредил за тази болница, дружно с още една друга постройка, която е на другата улица - да се ситуират клиниките по вътрешни заболявания ", добави проф. Гайдарски.

По думите тогава е станало ясно, че и двете здания са годни за строителство.

" Бях подготвил и едната, и другата постройка, само че откакто напуснах те си останаха по този начин. Но 13 години няма решение и нищо не е пипнато. Останаха да бъдат разрушени. Даже се говореше, че тази постройка, която е в двора на " Александровска " болница и беше предопределена за вътрешните клиники, е била нещо неповторимо. Имала е двойни подове.

Болница " Лозенец ", която по-рано се водеше като държавна болница, след 90-та година беше отворена за всевъзможни жители. Но имаше и поделение, което беше единствено за държавни министри и зам.-министри. Тя има доста малко болнични кревати ", разяснява някогашният министър на опазването на здравето.

Той напомни, че тогавашният шеф - доктор Любомир Спасов, е имал голямо предпочитание тази болница да стане университетска. И бе безапелационен, че детска болница би трябвало да има.
 Обществената поръчка за Националната детска болница - противозаконна, а скелето би трябвало да се събори
Обществената поръчка за Националната детска болница - противозаконна, а скелето би трябвало да се събори

Комитова е безапелационна, че скелета нямало по какъв начин да бъде реновирано

" Тя стана като някаква фантазия. Ще станат 40 години, откогато тя би трябвало да се построи. Първите копки са направени от Живков. Никой не може да каже къде тъкмо би трябвало да бъде, тя си имаше доста хубаво място - голям двор на " Александровска " болница, само че там тя остана като някакъв монумент , който кой знае ", акцентира проф. Радослав Гайдарски.

Според него управлението на болница " Лозенец " се опасява, че в случай че бъде направена такава педиатрична болница, това ще наруши връзката сред " Лозенец " и СУ.

", към този момент министърът е този, който дефинира дали студентите да се приготвят на СУ там. Правителството би трябвало да се съобрази с това, че не може единствено тази болница в София да лекува децата от цяла България. И че има подмолни ползи и от едната, и от другата страна, е ясно ", разясни специалистът и добави, че оставките няма да решат проблемите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР