Козунак, цуреки, чорек, панетоне – както и да го наречем,

...
Козунак, цуреки, чорек, панетоне – както и да го наречем,
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Козунакът за Великден от магазина – без изкуствени оцветители, но с много добавки

Козунак, цуреки, чорек, панетоне – както и да го назовем, великденският сладкиш си остава обичаен за трапезата ни. Домашен или купешки – какво да изберем и какво се крие под етикета?

Екипът на рубриката „ Чети етикета” тества в лаборатория пет разнообразни типа козунак на българския пазар, а проучването сподели, че в тях няма изкуствени оцветители и рискови или неразрешени Е-та. Резултатите обаче сочат, че истинската рецепта е сменена и в козунаците се влагат доста добавки и консерванти.

Според анкетата ни във „ Фейсбук” по тематиката 63% споделят, че ще сложат на трапезата си домакински козунак, а 37% ще предпочетат подобен от магазина.

В един от столичните хипермакети екипът ни срещна доктор Снежана Янакиева, която като консуматор самоуверено се включи в нашия опит и стартира да „ чете етикета” с нас.

Тя показа и своя опит като фамилен доктор. „ В интерес на истината не се вманичавам да чета непрестанно Е-тата. Не считам, че е чак толкоз показателно, само че повече от 3 Е-та идват малко допълнително, а тук са над 10”, акцентира тя.

--> В лабораторния тест включихме и един артикул, посочен от консуматор.

Избраните от нас артикули занесохме за проучване в специфична лаборатория към Столичната районна здравна ревизия. Включихме вносен италиански специалитет и 4 български козунака с друг грамаж, цена и производител.

В разбора се включват и вълнени конци, които най-добре разкриват изкуствените оцветители. На етикетите четем, че има единствено естествени оцветители от групата на бетакаротините.

Галина Вълчева, шеф отдел „ Безопасност на храни и химични вещества” към СРЗИ, изяснява, че те обикновено се съдържат в жълто-оранжеви плодове и зеленчуци.

Първата проба сподели, че вълнените конци са безусловно бели, което значи, че този козунак не съдържа изкуствени оцветители. През последните години рискови или неразрешени Е-та и оцветители не са откривани както в козунаците, по този начин и в боите за яйца.

Д-р Кремена Стоева от Агенцията по сигурност на храните изясни, че става дума за софтуерни добавки и се употребяват Е-та, които са контролирани, а огромна част от тях са с натурален генезис. Традиционната рецепта се състои от няколко съществени продукта, само че при нея козунакът се подготвя в домашни условия и се употребява в къс период, посочи тя.

По думите ѝ множеството производители употребяват мляко на прахуляк и яйчен меланж поради сигурността и обезпечаването на по-дълго предпазване. Дали тези артикули са потребни или неполезни, взема решение всеки един консуматор, четейки етикета и правейки своя осведомен избор, уточни доктор Стоева. Тя персонално счита да постави на трапезата си за Великден козунак от магазина.

От „ Активни потребители” също са изследвали 16 типа козунак, като тестванията са посочили, че в тях също няма синтетични оцветители. „ Сега всеобщо се употребява каротен, който е с естествен генезис, само че го няма в обичайна рецепта. Всички тези добавки служат за поевтиняване на цената, удължение на трайността и по-добър външен вид”, разяснява Богомил Николов от „ Активни потребители”.

Стремежът към високо качество най-вече зависи от даването на приоритет на натуралните съставки, акцентира той.

Качеството върви надолу, това е трайна наклонност, на която ние би трябвало да се противопоставим, най-добре със законови средства, добави Николов.

След като научи какви са резултатите от проучването, доктор Снежана Янакиева към този момент е уверена, че тази година за първи път персонално ще опита да направи козунак вкъщи. „ Може би няма да е толкоз ослепителен и хубав, само че във всички случаи ще бъде с по-малко Е-та и изкуствени неща и си заслужава труда”, безапелационна беше тя.

Според нея е допустимо консервантите и добавките да са нездравословни за нашето здраве. „ Това, което мога да споделя от персонален опит, е необикновено увеличение на алергичните реакции в последно време. Аз не упреквам незабавно и непосредствено Е-тата, евентуално е композиция от доста фактори, само че има доста алергии, дерматити, нервно-психологични реакции, експанзия, затлъстяване, хипертонични рецесии, виждаме болести на щитовидната жлеза, които са в пъти повече от началото на моята кариера. Явно Е-тата, дали маркирани с числа, или изписани като наименования, ни нападат отвсякъде”, заключи тя, като прикани потребителите постоянно да четат етикетите на храните.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР