Козунак с черен шоколад и канела - отдавна исках да

...
Козунак с черен шоколад и канела - отдавна исках да
Коментари Харесай

Козунак с черен шоколад, бадеми и канела

Козунак с черен шоколад и канела - от дълго време желаех да опитвам тази рецепта. И Воала - струва си на 100 %

Необходими Продукти

За тесто


● брашно - 530 г нормално
● захар - 100 г
● ванилова захар - 1 пакетче
● вода - 120 мл хладка
● краве масло - 120 г
● яйца - 3
● квас - 10 г суха хлебна или 20 г прясна
● сол - щипка

За плънка


● какао - 1 с.л. на прахуляк
● черен шоколад - 40 г
● краве масло - 100 г
● пудра захар - 2 с.л.
● ванилова захар - 1 пакетче
● захар - 2 с.л. елементарна
● канела - 1 ч.л. смляна
● яйца - 1 за намазване
● бадеми - 100 г нарязани 50 г в плънката и 50 г върху сладкишите

Начин на подготвяне

Козунак с черен шоколад и канела - от дълго време желаех да опитвам тази рецепта.

Това е доста известен сладкиш в Ерусалим, а също и в останалата част на Израел, само че е добре прочут и в други страни. Може да се цялостни със сладко сирене, мак, канела, само че е най-популярен с шоколад и ядки.

Направих дребни промени в истинската рецепта за козунака, само че се получи ужасно. Има доста мека текстура с тънък мирис на черен шоколад и канела. Докато се пече великденският самун, къщата ви се изпълва с интензивени и сладостен мирис.

Етап 1

Първо, пригответе тестото. Смесете брашното със солта и половината захар. В различен съд смесете маята с останалата захар и вода. Запазете към 10 минути. Добавете течностите в съда с брашното, прибавете яйцата и разбъркайте всичко, до момента в който всичко стартира да се интегрира. Добавете маслото и изсипете сместа върху набрашнена маса и разбъркайте, добавяйки малко брашно, до момента в който получите безпрепятствено и доста меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.

Пригответе плънката за козунака. В купа разтопете маслото дружно с шоколада. Добавете какаото и пудрата захар с ванилията и разбъркайте добре до приемане на гъст сос, само че без бучки. Отделно смесете елементарната захар с канелата.

Стъпка 3

Поставете в набрашнен съд, затрупан с найлоново фолио, и го оставете да почине за един час или до момента в който удвои размера си. Когато времето за втасване свърши, разделете тестото на две равни елементи. Разтегнете всяка от тях на правоъгълник. Намажете тестото с плънката, като оставяте един пръст непокрита от всички страни. Поръсете с половината от канелено-захарната примес и бадеми, навийте на козуначено руло по дължина.

Стъпка 4

Всяко от рулата оформете на козуначена плитка. Всяка една се слага в авансово намазнена с малко олио форма и с хартия за печене върху основата.

Стъпка 5

Оставете да почиват още 10 минути, намажете ги с разрушено яйце и от горната страна поръсете с останалата захар с канела и и бадеми, по-късно изпечете на 180°C с нагряване 30-40 минути в долната част на фурната.

Когато придобият златист цвят и преминат теста с съчка за зъби, са подготвени. Оставете го да се темперира във формата.

След това ги извадете и козунак с черен шоколад, бадеми и канела за приятност.

Наслади се!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР