Който се връща от странство, да не се среща 3-4

...
Който се връща от странство, да не се среща 3-4
Коментари Харесай

Кантарджиев: Омикрон ще ви събори, ако имате имунизации само с АстраЗенека

Който се връща от странство, да не се среща 3-4 дни с всичките си родственик вкупом, а да изчака малко. Ако го боли гърло, има температура, по-добре да се изолира. Не сме излезли още от четвъртата вълна, предизвести по Нова телевизия консултантът по имунизациите към Столична община проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му през януари ще има епидемиологично разпространяване на Омикрон у нас. Микробиологът цитира информация на " Файненшъл таймс ", съгласно която в Нидерландия новият вид има 20% разпространяване за 14 дни. Във Англия за същото време е 80%, сподели той.

Разпространението е най-активно там, където хората са всеобщо ваксинирани с " Астра Зенека ", само че в случай че третата игла е с РНК ваксина, отбраната нараства. Ако имаш две дози " Пфайзер ", си предпазен към 40%, в случай че имаш 3 дози, отбраната от Омикрон е 80%, сподели проф. Кантарджиев.

Той уточни, че в София имунизираните са към половин милион, още толкоз или до 700 хиляди са били в контакт с вируса. За страдание, Омикрон има доста разновидности, които са в зоните на епитопите на Б и Т имунитета. 37 разновидности има в шипчестия протеин, с който се захваща за човешките кафези, има така наречен имунологично бягство, посочи професорът.

Ваксинираните и преболедувалите не са задоволително добре предпазени. Изследвания демонстрират, че е по-добре да се направи бустерът, става известно, че антителата с него са задоволителни, с цел да се блокира вируса, сподели той.

Днес идват детските ваксини. Те са 40 хиляди дози. Не са кой знае какъв брой доста, никой няма да оказва напън за имунизация. Доказано е, че децата имат по-малко странични резултати и по-висок имунитет от възрастните. Важно е да се имунизират, тъй като в Обединеното кралство направиха проучване, че 14% от децата имат така наречен дълъг коронавирус, който продължава 6 месеца след превозване на заболяването, т.е. детето ще е изтощено и няма доста да му се яде, изясни проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР