Който и да е изход от изборите след седмица не

...
Който и да е изход от изборите след седмица не
Коментари Харесай

Защо бягат младите италианци

Който и да е излаз от изборите след седмица не планува ярко бъдеще, което да спре миграцията

5.4 млн. италианци се намират в чужбина 124 хиляди италианци са се записали в чужбина предходната година.54% от групата 25-29 години в Италия работят. В Германия са 74%.42.3% от италианските младежи не считат, че страната влага задоволително в магистратури и докторантури.Индия, Сара и Алесандро имат няколко общи неща. И тримата са младежи - двете девойки са на 19, Алесандро на 18. Тримата приключват едно и също учебно заведение, нямат или не употребяват интензивно Фейсбук и не виждат бъдещето си в страната, в която са родени. В обществената мрежа не харесват атмосферата и загубата на време. В Италия - също.

Ако отдръпването от Фейсбук занапред набира скорост, то недоволството от страната си тримата млади италианци към този момент споделят с доста от своите връстници. Подобно на по-бедните източни страни в Европа, които изгубиха забележителна част от дейното си население, отишло на Запад, Италия страда от напускането на млади и дейни хора.

Това е проблем, с който италианските политици и стопанска система не могат да се оправят към този момент съвсем две десетилетия и който води след себе си огромни последици. Много от тях са местни, само че някои засягат цяла Европа - да вземем за пример откровения евроскептицизъм измежду хората под 45 години и кореспондиращата поддръжка за популисти като Движение " Пет звезди ", което се чака да стане най-силата партия в Италия на изборите на 4 март.

Млади и към този момент разочаровани

И тримата младежи са от Кастелофранко Венето - дребен исторически град с към 30 хиляди души население, който се намира сред Тревизо и Виченца. Алесандро споделя, че ненавижда " затворения светоглед " на хората тук - районът Венето е един от бастионите на националистическата и консервативна " Северна лига ". Индия пък не харесва манталитета на signorotto - мъчно преводима структура, която преди епохи е обозначавала властта на един благородник над избрана територия, а в този момент сплотява в едно културата на патриархалност и връзки, която господства мощно в тази италианска област, дом на доста фамилни компании. " Харесвам Киара Ферани (фешън блогър с милиони почитатели в Instagram - б.а.) ", споделя младата чернокоса италианка и на възмутените въздишки на съучениците си се тросва: " Тя съумя да сътвори личен бизнес. "

Алесандро не желае да остане тук. Предпочита Германия. Или Естония. Сара желае, само че също по този начин желае да учи в чужбина.

Фотограф: Капитал Още по тематиката
Парма просвета

Градът на Бертолучи и пармезана крие доста изненади
23 фев 2018
Защо Берлускони се завръща

Бившият италиански министър председател се показва като проевропейски политик и опция на популизма
4 фев 2018
България търси хора

Някои от по-важните тематики в новия брой на " Капитал "
2 фев 2018 И тримата желаят да учат в чужбина. Сара мисли да се върне по-късно. Алесандро - не. " Чувствам се, като че ли не числя се тук, а някъде на открито. Бих учил тук, само че по-късно ще отпътува. " Едната от желаните му дестинации е обичайната - Германия, а другата е изненадваща - Естония. Избрал си е балтийската страна за учебен план и по-късно почнал да я харесва от ден на ден. Индия е безапелационна, че желае да учи в чужбина, само че няма финансиране и към този момент ще остане във Венето.

Заедно с още няколко свои съученици, тримата са създали онлайн изследване на настроенията на младежите в региона. Получили са отговорите на близо 430 младежи на възраст 14-19 години. От тях 74% биха учили в чужбина, 46.5% биха си потърсили работа отвън Италия. Запитани дали се виждат в Италия след 10 години както тримата младежи, по този начин и други техни съученици, дават отговор негативно.

Богат, само че уединен

Венето е един от трите най-напускани района в Италия, сочи националната статистика. Той измества от второто място Сицилия и остава тъкмо след най-богатата част на страната - Ломбардия. Според проучване на настроенията на италианците от 2016 година аргументите за това са идентични с тези на всички останали напускани места без значение в коя част на Европа са: доста по-големи благоприятни условия за работа в чужбина, по-високо възнаграждение и идващото с това по-добро качество на живот.

Кастелофранко Венето е прелестен и хубав град в един от най-богатите италиански региони. Но даже и той не може да задържи младите.

Фотограф: Капитал Но Венето не е Видин. Той е добре спретнат, богат регион и се намира в индустриалния Север, сърцето на третата по величина стопанска система в Европа. Италианската стопанска система към този момент пораства, въпреки че възобновяване стартира по-късно спрямо останалите огромни в Европейски Съюз, безработицата спада, а Северът се показва добре даже на европейско равнище - Венето е съпоставим по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията с повече от половината немски райони. Защо тогава работната имиграция от дълго време е прескочила разделянето Север-Юг?

Една от аргументите е, че тези статистики не доближават до живота на младите. През 2016 година отчет на фондация Caritas сподели, че междинният приход на групата 18-34-годишни е двойно по-малък от този на същата възрастова група през 1995 година, до момента в който този на семействата над 65 години се е вдигнал с към 60%. Страната е в топ 3 на европейските страни по брой безработни младежи, както и по такива, които не работят, не се образоват и не учат (NEET). Проблемът е толкоз бездънен, че няколко държавни управления поред вкарват краткотрайни контракти и държавни гаранции, които да оказват помощ на намирането на работа на младежите.

Самата конструкция на стопанската система е част от казуса. " Близо 95% от италианския Брутният вътрешен продукт идва от компании с под 10 души личен състав. Какви благоприятни условия за развиване можеш да дадеш на младежи в компании с по 5-6 души ", пита Карло Паскуалето, общински консултант в Падуа. Двадесет и осем годишният Паскуалето е създател на стартъпа Azzuro Digitale, който оказва помощ на локалните компании в цифровата промяна. Според него фамилният вид бизнес, който доминира в тази част на Италия, не оказва помощ на вариантите пред младите. Той желае да притегля хора в Падуа, само че споделя, че конкуренцията е доста сложна. " Падуа е богат град, с положително качество на живот - 30 мин. до морето, 30 мин. до планината. Но не сме привлекателни. Милано е от дребното италиански градове, в които младежите желаят да работят и живеят. Там има интернационалните компании, които дават благоприятни условия за развиване. "

Проблемът е даже по-голям с към този момент приключилите висше обучение млади експерти и учени. Една от най-индустриализираните стопански системи в света изнася повече откриватели, в сравнение с внася - към 3 хиляди такива напущат всяка година. Основните дестинации за тези хора са Германия, Англия, Съединени американски щати, Швейцария. Дори Brexit не пречупва това. Според данни на Financial Times италианците са единствената група чужденци, регистриращи се във Англия за работа, чийто брой през 2017 година е по-висок от този през 2016 година

Управляващите укрепват чувството за наложителност. През 2016 година в Италия стана скандал поради листовка на Италианската комерсиална организация, в която на непознатите компании се споделя, че " инженер в Италия печели годишно към 38 500 евро, при приблизително равнище от 48 500 евро в други европейски страни ", както и че тази заплата " пораства по-малко, в сравнение с в останалата част на Европейски Съюз ". Ако страните от Източна Европа дълго се популяризираха с такава тактичност, за италианските експерти тя звучи като държавно спонсорирана засегнатост.

Да влязат популистите

Това не е нов проблем за Италия. Миграцията върви със забавянето на италианската стопанска система, а то - с влизането в еврозоната. " Италианската промишленост привикна да е конкурентна, като обезценява лирата. Еврото обаче спря това ", изяснява Клаудио де Винченти, министър на териториалната кохезия и професор по стопанска система. Ето за какво не е изненадващо, че доста от младежите в страната виждат участието в еврозоната и Европейски Съюз като не наложително положително. Според изследване на Benenson Strategy Group от октомври предходната година 51% от хората под 45 години биха дали своят вот за излизане от Европейски Съюз на възможен референдум. Това контрастира с едвам 26% от тези над 45 години. Цели 71% от тези под 45 години считат също по този начин, че страната се движи в неверна посока, а 46% - че Европейски Съюз се развива " за сметка на Италия ". Нагласите са много сходни с тези във Англия преди Brexit.

Естествено разследване от тези настроения е растежът на популисткото Движение " Пет звезди ". Възникнало като градско протестно придвижване, в този момент се чака на парламентарния избор през март то да завоюва близо 30% от гласовете. Неговата идеология е опълчване на цялата политическа класа и отвод от досегашните канони на развиване. Една от тях, притесняват се анализаторите, е участието в еврозоната. Всеки опит на Италия да разклати стабилността на еврото може да спъне другояче растящата с отлично движение европейска стопанска система и още веднъж да разсъни призрака на еврокризата.

Това няма да се случи тъкмо в този момент, в случай че се има вяра на Джулия Сарти, народен представител от придвижването и претендент за изборите. " Искаме подобен референдум (за излизане от еврозоната - б. а.), само че не е в този момент моментът. Не сме срещу Европа, а срещу тази Европа, основана на една валута ", споделя тя.

По-вероятно е обаче на власт да се върне Силвио Берлускони, благодарение на " Северната лига ". Само че 81-годишен олигарх, който десетилетия наред е във властта, подсилен от националистическа групировка, не е тъкмо блестящата вяра за бъдещето, която чакат Индия, Сара и Алесандро. Това е същината на казуса. През 2010 година страната беше разбунена от едно писмо от ректора на римския университет LUISS до сина му. В него Пиерлуиджи Чели прикани наследника си да напусне Италия: " Тази страна към този момент не е място, в което можеш да останеш гордо. Затова замини. Иди, където към момента ценят уважението, лоялността и признават качествата и достиженията. " Осем години по-късно красивата Италия продължава да отблъсква личните си младежи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР