"Кой си ти, та да говориш на президента на Турция?

...
"Кой си ти, та да говориш на президента на Турция?
Коментари Харесай

Ердоган отново захапа Германия, премиерът му пита кой е шеф на ЕС

"Кой си ти, та да приказваш на президента на Турция? Знай си ситуацията "

С тези думи се обърна турският президент Реджеп Ердоган към немския вицеканцлер и министър на външните работи Зигмар Габриел.

Германия: Този път Ердоган прекали

Германия обмисля прекъсването на туристи и вложения в Турция

Острата фраза е продължение на размяната на новата замяна на реплики сред турски и немски полицити, стартирана от самия Ердоган в петък.

Тогава турският държавен глава в директен текст прикани сънародниците си, живеещи в Германия, да не поддържат нито една от главните политически партии на парламентарните избори на 24 септември.

Причината е, че политическите сили били "врагове на Турция " и се състезавали кой ще обиди повече южната ни съседка по време на предизборната акция.

Ердоган включи в листата си Християндемократичния съюз на канцлера Меркел, СДП, към която принадлежи Габриел и Зелените.

Вчера немският външен министър се възмути намерено от думите на Ердоган и съобщи, че те са

„ невиждано посягане против суверенитета на Германия”

и прикани гласоподавателите да не се поддават на внушенията и да „ влизат в играта на Ердоган”.

"Има едни външни министри; веселят се и си честват у дома. Въобще не си знаят ситуацията и фурия. Кой си ти, та да приказваш на президента на Турция? Ти приказва с външния министър на Турция. Знай си ситуацията ", обърна се Ердоган, представен от организация ДХА, към Габриел.

Той също по този начин пита социалдемократа на какъв брой години е и какво е политическото му минало. Габриел е на 58 години и беше ръководител на СДП от 2009 до тази година, което го прави един от най-дълго задържалите се водачи на партията.

Той е и индивидът, на който се приписва основна роля в договарянето на сегашната ръководеща коалиция в Германия сред християндемократите на Меркел и СДП.

„ Няма да поносим никакви намеси”, увери и самата Меркел след изявлението на Ердоган и уточни, че всички немски жители, в това число тези от турски генезис, имат право свободно да изберат една или друга немска партия на парламентарните избори идващия месец.

„ Хей, Германия; ти ли даваш инструкции на 27-членната Общност, ти ли си шефът на Европейски Съюз ", попита през днешния ден турският министър председател Бинали Йълдъръм, също представен от турската ДХА.

По думите му Берлин би трябвало да обявява управителната си позиция в Евросъюза, с цел да е ясно на всички какво съставлява организацията.

Вчера Йълдъръм и вицепремиерът Бекир Боздаг насочиха обвинявания към Германия, че укрива терористи от кюрдската ПКК и ФЕТО - обединяването към проповедника Фетхулах Гюлен, който турското държавно управление държи виновен за опита за прелом против Ердоган предходната година.

Напрежението сред Анкара и Берлин се ускори през последните няколко месеца, трансформирайки рецесията в една от най-дълбоките сред двете членки на НАТО.

Германия насочва рецензии към Турция за всеобщата чистка, която управляващите в страната започнаха след опита за прелом от 2016 година, в границите на която бяха арестувани и немски жители, в това число публицисти. И въпреки СПД и ХДС да са съперници в предизборната си акция, съдружните сътрудници са единомислещи в позицията си по отношение на Анкара.

В същото време Зелените, които са съпротива в сегашния парламент, упорстват за още по-тежки ограничения против Турция, като сълидерът на партията Джем Йоздемир е от турски генезис и е изострен критик на Ердоган.

Въпреки размяната на обвинявания, двете страни остават основни стопански сътрудници. Голяма роля за това има и голямото турско население в Германия. Точната бройка на диаспората не е напълно ясна, само че съгласно доста от оценките става въпрос за над 3,5 милиона души, които имат задоволително огромно значение при изборите.

В рамките на акцията преди тях Зигмар Габриел продължава твърди, че е песимистичен по отношение на продължаването на ръководещата необятна коалиция с партията на Меркел.

По думите на Габриел,

за партии като ХДС, ХСС и СДП необятната коалиция не е „ мечтан съюз “.

Политическите сили имат между тях редица различия по значими въпроси като отбранителната политика, развиването на системата на опазването на здравето и други, уточни също дипломатът.

Кандидат за канцлер на СДП е някогашният ръководител на Европарламента Мартин Шулц. Последните социологическо изследвания обаче затвърждават усещането, че надали Меркел ще бъде сменена като държавен началник.

Според последните социологически резултати на в. „ Билд ам зонтаг “ рейтингът на ХДС/ХСС се е покачил с още един % до 39%. В същото време за СДП са подготвени да гласоподават 24% от гласоподавателите, което не съставлява смяна. За Лявата партия ще гласоподават 9% от интервюираните, а за Зелените и Свободната демократична партия – 8%. За крайнодясната „ Алтернатива за Германия “ пък са подготвени да гласоподават 7% от гласоподавателите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР