Кой ще се осмели да отвори законно Руската църква в

...
Кой ще се осмели да отвори законно Руската църква в
Коментари Харесай

Руската църква в София: с пагони под расото

Кой ще се осмели да отвори законно Руската черква в София, заключена от съветски чиновници по същия високомерен метод, по който Русия едностранно спря доставките на газ преди 17 месеца. Така миряните, които постоянно се черкуват в храма “Свети Николай Мирликийски ”, са извън със запалени свещи, пеейки молебствия и акатисти пред затворените порти. А паралелно с тях кресливи представители на проруски обединения като “Възраждане ”, “Атака ” или МИР се самопредставят като ревностни православни християни, настоявайки да се върнат експулсираните от ДАНС поради шпионаж беларуски свещеници, отпред с представителя на Руската православна черква в София архимандрит Васиан.

Новият скандал се разви в няколко измерения и няма изгледи да стихне, най-малко до момента в който вратите на храма в центъра на столицата не отворят още веднъж. На напред във времето излезе работата на българските служби, задействали се откакто Северна Македония изгони съветски дипломати и разгласи за личност нон грата духовника Васиан. Споровете са също към статута на Руската черква, мястото на български свещенослужители в нея и следващото “проекторешение ” на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Защо толкоз късно бе видяна активността на Змеев в България?

Архимандрит Васиан е в България от 2018 година - по това време управляваше третото държавно управление на Бойко Борисов до май 2021 година, а след това се смениха още четирима министър-председатели. Всички те по закон получават и четат отчетите на ДАНС. Тоест, пет години българското контраразузнаване не е “прихванало ” шефа на съветското подворие в София Змеев като опасност за националната сигурност. Или пък е отбелязало, само че не е имало политическа реакция - въпрос за парламентарната Комисия за надзор на службите за сигурност.

Но това, което не са съумели да схванат българските служби за петилетка, са схванали македонските за последната една година, в която Змеев ежемесечно е пътувал до Скопие. Помогнали са и партньорските служби, ще рече евроатлантически, (които също по този начин са съдружници и на българските). Според медии в Северна Македония Змеев координира цялата политика на МПЦ-ОА (Македонската православна черква – Охридска архиепископия) във връзка с нейната църковна дипломация, което довело до цялостен застой в връзките с Вселенската патриаршия по въпроса за даване на автокефалия на МПЦ-ОА.

Няколко дни след решението на Скопие ДАНС експулсира от България тримата духовници поради данни за дейности, “свързани с реализацията на разнообразни детайли от хибридната тактика на Русия за целеустремено оказване на влияние върху обществено-политическите процеси в България в интерес на съветските геополитически ползи ”. И Васиан заключва храма на потегляне, съгласно признанията му пред съветски медии.

Кой ще служи в Руската черква

Има ли значение чий е храмът, откакто миряните знаят пътя до него и не съществуват спънки да се намерят свещеници за богослуженията. Според Русенския митрополит Наум Руската черква е благосъстоятелност на Българската православна черква (БПЦ) и е “абсурдно ”, че българските свещеници по неразбираеми за БПЦ аргументи са били поредно отстранени от храма в последните години. Странно е, че БПЦ не е защитила ползите си, откакто в църквата “Успение Богородично ” на „ Таганка “ в Москва - българското подворие, само предстоятелят е български духовник, останалите са руснаци.

Пред Българска национална телевизия проф. Калин Янакиев разяснява, че поради особената двойна пълномощия на църковните задачи в София и Москва, “Свети Николай Мирликийски ” може да отвори с общо единодушие на двамата патриарси - и да служат български духовници. Това може да се окаже по-трудно от преустановяване на вноса на съветски недопечен нефт, минало на първо четене. А и Светият синод не бърза, ще го направи на нормалното си съвещание на 3 октомври.

В затворената Руска черква е и криптата с гробницата на св. Серафим Соболев Софийски вълшебник, канонизиран през 2016 година от двете църкви - българската и съветската - поради доказателства за осъществени чудеса. Архиепископ Соболев е бил настоятел на “Св. Николай Мирликийски ”, а криптата е изключително посещавана от туристи и богомолци, които оставят писма с молби за себе си и околните си. Сега това чудодейно за вярващите място също е затворено.

Къде се изпариха ония възвишени слова на съветския дипломат Елеонора Митрофанова от 24 май, че “православието, духовността, служението на Отечеството, милосърдието, справедливостта са нравствени константи за народите ни ”?

В връзките сред двете страни константите са геополитическите ползи на Русия и до неотдавна - българският васалитет.

От чие име приказва Пеевски

И ето, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски още веднъж взе самодейността в свои ръце, освен това от името на цялата “светска власт ”, обещавайки, че “още в понеделник (днес, б.а.) ще предприемем нужните законодателни промени, с които страната ще усили дотацията, тъй че да се обезпечи издръжката на храма ”. Не е известно от чие “ние ” приказва. Нито министър председателят Николай Денков, нито който и да било от водачите на управническото болшинство ГЕРБ -ПП-ДБ е обявявал сходни промени, за каквито оповестява уеб сайтът на Движение за права и свободи, цитирайки Пеевски.

Емилия МилчеваСнимка: privat

И Пеевски, също като Русенският митрополит Наум, се обръща с апел към Софийския митрополит за възобновяване на богослуженията в Руската черква. Решението се намира в ръцете на висшия православен клир на България. Скандалът разреши да се разгърне нова антибългарска акция, в която този път е забъркана и общата (официална) вяра.

След “общата история ”, “братските нации ”, “славянската кръв ”, в този момент на въоръжение е православието - и както Русия е помогнала за освобождението от османското господство, по този начин и Руската православна черква е помогнала на Българската да преодолее схизма от разкола. Политиците, скупчени до миряните на “Цар Освободител ”, неглижират данните на службите за разузнавачите в раса - доближават избори и след МОЧА Руската черква става втората им твърдина.

Ако противников съгледвач е заключил “Свети Николай Мирликийски ”, дано я отворят духовници. Ключовете за храма не може да са в ръцете на шпиони.

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР