Кой ще бъде следващият ръководител на НАТО? Този въпрос си

...
Кой ще бъде следващият ръководител на НАТО? Този въпрос си
Коментари Харесай

The Cube: Жена ли ще застане начело на НАТО?


Кой ще бъде идващият началник на НАТО? Този въпрос си задават мнозина заинтригувани участници в интернационалната политика. Нека стартираме с едно от евентуалните имена, което се завъртя в медийното пространство през последните няколко дни. Става дума за премиера на Дания – Мете Фредериксен. Спекулациите се появиха около поканата й за визата във Белия дом и среща с американския президент.

Традиционно европеец получава този висок пост, само че утвърждението му наложително зависи и от Вашингтон. И въпреки към момента съмненията за Фредериксен да нямат удостоверение, спекулациите си служат с някои причини: всички предходни ръководители на НАТО са били мъже, а към този момент съществува напън за женска кандидатура. Освен това датският министър председател си служи с доверие в Алианса, като показва твърди позиции по значими тематики през днешния ден, като войната в Украйна да вземем за пример. Някои анализатори обаче акцентират, че възможната й кандидатура има и минуси: Дания изразходва за защита едвам 1,38 % от своя Брутният вътрешен продукт, а задачата на алианса е 2%. Освен това Фредериксен идва от страна, която към този момент е заемала поста общоприет секретар. Това би провокирало чувство за неправда и користолюбие към Дания у другите страни – членки, не престават анализаторите.

Предстои да забележим кой ще заеме поста през септември, когато е краят на мандата на сегашния общоприет секретар Йенс Столтенберг. Сред другите спрягани имена за длъжността са това на премиера на Нидерландия Марк Рюте, както и това на премиера на Испания Педро Санчес. Преди броени часове обаче Рюте отхвърли тази информация. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР