Кой начин на отопление ще ощети най-малко бюджета ни? Попитахме

...
Кой начин на отопление ще ощети най-малко бюджета ни? Попитахме
Коментари Харесай

Кои са най-изгодните начини за отопление?


Кой метод на отопление ще ощети минимум бюджета ни? Попитахме специалистите в държавната Агенция за стабилно енергийно развиване. Ето кои са най-изгодните източници за отопление.

По калкулации на организацията най-изгодно е да се отоплявате с съвременен енергоефективен климатик или с термопомпа въздух-вода.

Следват дървата за огрев. На трето място е отоплението с парно.

Най-неизгодният метод сега е отоплението с природен газ поради извънредно високата му цена.

Генка Дребчева от град Съединение избира отоплението с газ преди две години. Първият зимен сезон преимуществата са явни - по-чисто, по-удобно и по-евтино е. Миналият декември отоплението нараства двойно:

" Средната месечна сметка за отопление с газ ми е към 350-360 лв. в най-тежките месеци декември-януари, като съм правила много съществени икономии. Примерно, радиаторът в хола съм го пускала единствено, когато имаме посетители, серпантина съм в банята, в кухнята също съм го серпантина ", сподели Генка Дребчева.

В навечерието на третия отоплителен сезон на газ вероятностите пред фамилията на Генка Дребчева не са по никакъв начин утешителни:

" Може би с към 300 % ще бъдат по-високи тези сметки. 300 по 300 – към 900-1000 лв. на месец! Тоест без някакви обезщетения от страната, няма да се оправя. Алтернативата, която съм планувала, е климатиците ", добави Генка Дребчева.

Според специалисти отоплението на климатици ще е най-изгодно. От Асоциация дейни консуматори пресмятат, че отоплението на 100 квадрата жилище с газ ще е 650 лева лв. за един месец, на пелети – 600 лева, дърва - 320 лева Ако сме на централно парно, това ще ни коства 300 лв. на месец, стига през зимата да няма постановени още по-високи цени. С климатик цената също е 300 лв. на месец.

За да се възползвате от евтиното отопление с климатици, би трябвало да извършите първичната инвестиция от по 1000 лв. за климатик. За Генка Дребчева връщането към отопление с дърва и пелети е невероятно – към този момент са вложени над 5000 лв. за газовата апаратура. Единствената опция са климатиците и електрическата сила.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР