Кой е виновен за една от най-големите инфраструктурни трагедии в

...
Кой е виновен за една от най-големите инфраструктурни трагедии в
Коментари Харесай

Популизмът на сегашните управляващи в Италия срути моста Моранди - буквално

Кой е отговорен за една от най-големите инфраструктурни нещастия в Европа – тази с моста " Моранди " в Генуа, която лиши живота на 39 души (досега толкоз са доказаните жертви)? Този въпрос към момента няма изцяло съответен отговор, само че корените на нещастието остават.
През 2014 година създателят на лявото популистко придвижване " Пет звезди " - артистът Бепе Грило, категорично разяснява тематиката, като споделя, че изказванието, че мостът ще падне в границите на 10 години, е " приказчица ", напомня вестник La Stampa. Всъщност това изказване е направено още през 2012 година от президента на Индустриалната камара на Генуа. Камарата предлага опция – различен маршрут, който да размени " Моранди ", само че придвижване " Пет звезди " яхва популистката вълна и с аргумента, че това ще докара до загуба на работни места и вероятност за района, тушира проекта.
Паметни са думите на общинския консултант на " Пет звезди " и някогашен претендент за кмет на Генуа Паоло Пути, който споделя следното: „ Този човек (бел. ред. - президентът на Индустриалната камара на Генуа) би трябвало да смекчи тона си, като споделя, че ще си спомним имената на тези, които в този момент споделят " не " на подмяната на " Моранди ". " Аутостраде " (бел. ред. - компанията, поддържаща " Моранди " ) ни увери, че мостът ще издържи още 100 години “.
Самият Грило, по време на борбата за кметския пост в Рим, се връща на въпроса с " Моранди " и декларира по време на протест: " Трябва да ги спрем, в случай че би трябвало и с армията ", визирайки неосъществения план за нова автомагистрала.
Сега " Пет звезди " е водещата партия в италианския парламент и италианското ръководство дружно с " Лига " (бел. ред. - някогашната Северна лига) – крайнодясната партия на италианския вицепремиер Матео Салвини. Салвини към този момент упрекна Европейски Съюз, че не давал задоволително пари за поддържка, тъй като се пазел от нова финансова рецесия и това довело до рухването на " Моранди " и загубата на десетки човешки животи, само че Брюксел отговори остро, че контролът по какъв начин се харчат евросредствата не значи " да не се дава ". От Европейска комисия показаха, че за интервала 2014 - 2020 година Италия получава 2,5 милиарда евро за инфраструктура.
" Много е хубаво да се диря някой, който да бъде упрекнат, когато се случи ужасна покруса като тази в #Генуа. Но е добре да погледнем обстоятелствата ", написа в Twitter еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, визирайки и другият италиански вицепремиер Луиджи Ди Майо, водач на популисткото „ Движение 5 звезди ", който заприглася на Салвини, заявявайки, че " Европа може да каже какво желае, само че ние не желаеме – ние настояваме. Заложени са човешки животи ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР