Кой е направил първия снежен човек? На кого първи е

...
Кой е направил първия снежен човек? На кого първи е
Коментари Харесай

Без сняг празнуваме Деня на Снежния човек

Кой е направил първия снежен човек? На кого първи е хрумнала концепцията да постaви три снежни топки една върху друга и кой е решил, че ще се употребява морков вместо нос? Как може тази тайнственост да бъде решена, откакто всички доказателства от дълго време са се стопили... Легендата
Според легендата, първият снежен човек е изработен на 7 януари 1809 година от Вернън Н. Пол и 9-годишната му щерка Йети в Ю Клер, Уисконсин. Пол обяснил на щерка си, че снежният човек е предопределен да държи далеко елфите, който присвоявали коледните дарове на този празник. Така последователно пред всяка къща в града се появил по един снежен човек.

Доказателствата
Оказва се обаче, че доказателства за „ съществуването” на снежният човек има още от Средновековието. Американският историк и карикатурист Боб Екстейн (Bob Eckstein), създател на " История на снежният човек”, изследва художествени изображения в европейските музеи, художествени галерии и библиотеки. Най-ранният документ, в който се намира илюстрация на снежен човек е книга от 1380 година.

Снежната статуя се загатва още от Джорджо Вазари в биографията на Микеланджело. Вазари загатва за снежна фигура, направена през зимата на 1492-93 година в двореца на Медичите, само че за жалост не навлиза в елементи по какъв начин тъкмо наподобява тя.

В литературата тематиката за снежния човек се прокрадва към 1590 година - в драмата на Шекспир " Ричард Втори ". Крал Ричард споделя, че би желал да е снежен крал, изработен за игра, който да се разтопи на капки под слънчевите лъчи.

През Викторианската ера, снежният човек става извънредно известен знак на ваканционния сезон. Има хиляди изображения, останали от тази ера под формата на картини, приветствени картички и реклами.

В Белгия пък бедните посредством снега изразявали недоволството си към своите господари. Те правели от сняг комични фигури, с които целели да окарикатурят благородниците и да се надсмеят над тях. След като фигурите били подготвени ги замеряли със снежни топки, по този начин се родил и боят със снежни топки.

Модерният снежен човек
Популярността на снежният човек доближава нови висоти през 1950 година, когато Джийн Отри записва своя коледен шлагер „ Frosty The Snowman”. Фрости бързо се трансформира в магическа икона за празника и се появяват първите играчки с колекционерска стойност във формата на снежен човек. В реалност, от средата на 20-ти век тематичните коледни украшения и играчки стават все по-обилни.

Днес снежният човек се е трансформирал в знак освен на ваканционния сезон, само че и на целия зимен сезон. Той участва в коледната декорация, има най-различни съдове и даже облекла и бижута с неговото изображение, са станали по-популярни от всеки път. Образът на снежния човек провокира възприятие на благополучие, елементарност, наслада и вълшебен припомня за удоволствията на детството.


Интересни истории за снежни индивиди
Най високият снежен човек на света е снежна жена и е направена в Бетъл, щата Мейн. Висока е три метра, с клепачи, направени от ски и устни от боядисани червени гуми за кола, а за ръце има елхи.

Най-малкият пък бил основан от група британски учени в Лондон през 2009-та година. Дейвид Кокс и неговите сътрудници от Националната физическа лаборатория, решили да извърнат вниманието на човечеството към проблемите с световното стопляне. Височината на фигурката е 0,01 мм или 5 пъти по-тънко от дебелината на човешкия косъм. За изработката му употребявали сплав от олово с дребен % платина. Диаметърът на носа на снежният човек бил едвам 0,001 мм.

В Швейцария пък има забавна годишна традиция. Всяка година на Пролетния фестивал в Цюрих се изгаря ритуално главата на снежко и по нея се гадае каква ще е годината.

На 18 януари се чества интернационалния ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на немския колекционер Корнелиус Граетц. Повече от 25 години той събира всичко обвързвано с белия, приветлив човек. През 2008 година точно с тази сбирка Корнелиус влиза в " Рекордите на Гинес ".

На въпроса по какъв начин му е хрумнала концепцията, той дава отговор: „ Идеята за Световен ден на снежния човек се роди непринудено.Той е прочут и обичан от целия свят поради добродушната и лъчезарна природа, която има. Исках тази позитивна картина да послужи като средство за обществени и занимателни контакти на всички места. Снежният човек не има политически или религиозни бариери. Обичан е от остарели и млади. Познат е в страни, където в никакъв случай не е имало сняг. Няма да намерите различен подобен знак, който да може да сплоти всички хора по света. "
Датата 18.01 е определена, тъй като единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

Източник: novini.london
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР