Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора пристигна в

...
Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора пристигна в
Коментари Харесай

Ковчегът с тялото на Елизабет Втора пристигна в Лондон

Ковчегът с тленните остатъци на кралица Елизабет Втора дойде в Бъкингамския замък от Шотландия. Днес той ще бъде изложен за поклонение, съобщи БНР.

Ковчегът бе превозен от Шотландия със аероплан на кралските военно въздушни сили, с дъщерята на кралицата принцеса Ан на борда, до базата „ Нортхолт “, а оттова превозен до Бъкингамския замък. Там бе посрещнат от крал Чарлз Трети, кралицата консорт Камила, и внуците на Елизабет Втора принцовете Уилям и Хари с техните съпруги Кейт и Меган.

Въпреки дъжда хиляди хора се събраха по трасето на кортежа към двореца и пред самия замък. Днес след обед ковчегът с тържествена върволица ще дойде в Народното събрание и ще бъде изложен за поклонение в залата Уестминстър. Погребението на кралицата е на 19 септември в Уестминстърското абатство.

Преди да се завърне в Лондон от Шотландия крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила посетиха Северна Ирландия. Освен приемането на протоколните церемониални съболезнования, кралят се срещна с политически и религиозни водачи - както юнионисти, по този начин и републиканци. В провинцията царува напрежение по Протокола за Северна Ирландия - част от договорката за Брекзит, която урежда търговията по този начин, че да не възникне твърда граница на остров Ирландия. Юнионистите обаче са недоволни от митническата граница за стоките в Ирландско море и отхвърлят да вземат участие в подялбата на властта. Чарлз Трети се срещна с позициите и на двете страни и даде обещание да постави грижи за благосъстоянието на всички хора в Северна Ирландия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР