Котките може и да са царе на безразличието, но ново

...
Котките може и да са царе на безразличието, но ново
Коментари Харесай

Котката ви знае, че ѝ говорите, но просто не ѝ пука

Котките може и да са царе на безразличието, само че ново френско проучване демонстрира, че те доста добре знаят по кое време стопаните им се обръщат към тях. Фактът, че не постоянно реагират, евентуално се свежда по-скоро до персонален избор (т.е. избират да ни игнорират), в сравнение с до некадърност да схванат, че някой им приказва.

„ Котките, на които до неотдавна се гледаше като самостоятелни и неблагодарни същества, са изцяло способни да основават и поддържат здрави връзки с хората “, пишат създателите на проучването. Действително, скорошно проучване откри, че домашните котки постоянно избират гушканията пред храната, до момента в който други изследвания разкриват, че пухкавите топки страдат за своите стопани, когато бъдат разграничени от тях за дълъг интервал от време.

Сега новото проучване надгражда тези открития и демонстрира, че котките трансформират държанието си, когато чуят, че стопаните им приказват (но не реагират на чужд глас или в случаите, когато стопанинът им беседва с различен човек).

За задачите на проучването учените следят реакциите на 16 домашни котки на авансово записани фрази, произнесени от техния притежател или от чужд. Учените регистрират измененията в държанието им, като да вземем за пример придвижване на ушите или опашката, ненадейно прекратяване на заниманията или разширение на зениците. Всяко от тези дейности може да значи, че звукът е привлякъл вниманието им.

Котка, реагираща на гласа на своя собственик, маскиран зад звука на 300-херцов звук.

Изследователите откриват, че котките в огромна степен не реагират на гласа на чужд, който ги посочва по име. Когато обаче стопанинът им го прави, множеството от тях демонстрират цялост от дейности, предполагащи нараснало внимание.

Котките също по този начин демонстрират повече признаци на интерес, когато чуват притежателя си да произнася фрази с звук, който нормално употребява, с цел да се обръща към тях. Това обаче не се случва, когато чужд употребява същия звук или когато стопанинът им произнася същите фрази, като че ли се обръща към различен възрастен човек.

Изследването, оповестено в сп. Animal Cognition, предлага следващото доказателство, че взаимоотношенията " едно към едно " са значими за основаването на мощни връзки сред котките и хората. " Дълго време се смяташе, че котките са доста самостоятелни същества, които се интересуват от хората единствено за храна и заслон. Фактът обаче, че те реагират съответно на своя собственик, а не просто на всеки, който се обръща към тях, поддържа концепцията за обвързаност ", споделя Шарлот дьо Музон, водещият създател на проучването. " Това е още едно доказателство, което предизвиква хората да преглеждат котките като чувствителни и отзивчиви човеци ".

Изследването е оповестено в Animal Cognition.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР