Котките могат да използват стотици изражения на лицето, за да

...
Котките могат да използват стотици изражения на лицето, за да
Коментари Харесай

Котките имат близо 300 изражения на лицето

Котките могат да употребяват стотици изражения на лицето, с цел да поддържат връзка, разкрива ново изследване, оповестено в списанието Behavioural Processes, написа vesti.bg.

В продължение на година откриватели описали общо 276 разнообразни изражения на лицата на 50 котки, живеещи в котешко кафене в Лос Анджелис. Лицата на котките се променяли от игриво до нападателно, съгласно изследването, което е едно от първите по-дълбоки проучвания за методите, по които котките поддържат връзка оттатък мъркането и мяукането.

„ Литературата по тематиката е извънредно нищожна и доста от изследванията се концентрират единствено върху връзката сред котките и хората в последните 10 000 години опитомяване ", сподели съавторът на проучването Британи Флоркевич, помощник по логика на психиката в Lyon College в Арканзас.

Всяко настрана изражение е композиция от почти четири от 26-те неповторими придвижвания на лицето, в това число разтворени устни, разширени или свити зеници, намигване, извити ъгли на устата, лизане на носа и разнообразни позиции на ушите, съгласно изследването.

След като прегледали записите си, откриватели стигнали до извода, че другарските изражения на котките са 45%, а нападателни 37%. Други 18% са двусмислени или попадат и в двете категории, съгласно изследването.

Изследователите също по този начин откриват, че доста от израженията, в това число това, което те нарекоха „ всекидневно лице за игра " - изразено с дръпнати обратно ъгли на устата и спусната челюст - са сходни при редица типове, в това число хора, кучета и маймуни.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР