Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на

...
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на
Коментари Харесай

Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве

Костния бульон, другояче казано – засищащ извлек от кокалите на животното, е една от последните трендове в здравословното хранене. От холивудски звезди до нашите родни баби – всички за уверени в изгодите му и рецептите за изработката му се множат. Тя е една и съща в основата си, само че има опция за разнообразни добавки, с цел да се ускори резултата.

Какво е първото и извънредно належащо изискване да се направи костен бульон:

Продуктите в него да са с обезпечен генезис и изцяло наложително за кокалите. Варенето на бульона трае дълго време, с цел да се извлекат всички минерали. А с цел да има такива, а не останки от пестициди, ГМО фуражи и други сходни, би трябвало животното да е пасищно, да не е третирано с хормони и да е хранено пълноценно с чисти фуражи. Ако не дава отговор на това изискване, по-добре не правете подобен бульон. Това се отнася и за всички добавки.

Защо да си създадем домакински костен бульон?

Той е извънредно богат на есенциални минерали – магнезий, калций, фосфор, които имат роля в здравината на личните ни стави. За болести като остеопорозата и другите характерни патологични положение на костната система – това е от основно значение.

От костния мозък се отделят и мазнини, които са полинаситени и положителни за нашето тяло. Колкото по-бистра и нежна лой се отдели след отпенването, толкоз по-добре е гледано животното и е по-полезен бульона. Това е значим аршин за качеството му. Мазнината е значима, само че не и решаваща за съхранението на бульона след затварянето в буркани.

Желатинът, който се получава при изстиването на бульона, е удобен за храносмилателната система, защото нежно полепва по лигавицата на стомаха и по този начин деянията на язва и гастрит омекотяват болезнеността си. Още при рефлукс, колити, раздразнени вътрешности.

Глюкозаминът, който другояче се продава на капсули като значима хранителна добавка, е значим за ставите. При страдащи от артрит, остеоартрит и други ставни болести заболяването се повлиява позитивно. Отделно той е значим за съединителната тъкан, тъй като взе участие в построяването на главния й другар – колагена.

Колагенът е основната съставна част на съединителната тъкан, а значимата аминокиселина, която взе участие в построяването на колагеновите вериги, в тази ситуация е глицин. Високото, чисто наличие на аминокиселините води до здрави хрущяли, сухожилия и стави, само че и до красива коса, нокти и зъби.

Как се прави домакински костен бульон?

1 кг кокали от свободно гледано пасищно животно
1 галон (3.8 л) вода
50 мл оцет
растителна лой за облагородяване на усета
добавки по избор: целина, пащърнак - корени, моркови, лук
морска или хималайска сол

Измивате добре кокалите и запичате от всички страни на хартия за печене за 1 час на 180 градуса.

Кокалите се заливат с водата във висока тенджера и се оставят да заврат. Като мине отпенването, мръсотията изгребваме с лъжица, понижаваме котлона до 1-2 степен. Да има леко придвижване на повърхността на водата - не повече. Оставяме за най-малко 14 часа, само че най-добре сред 16 и 20 часа, на лекия огън.

На половината време прибавяме солта и другите съставки. Особено значим е оцетът, който би трябвало оптимално да изтегли скъпите съставки от вътрешността на кокалите.

Свареният бульон наливаме в буркани с извивка към гърлото, където би трябвало да се събере мазнината. Ако всичко е както би трябвало, би трябвало да се отдели пласт лой и бульонът да се желира. Но даже да не се получи, съставките не са се извлекли оптимално, бульонът отново може да послужи за основа на питателна чорба.

Какво вършим със сварения костен бульон?

1. Можем да го пием непосредствено, като в ледник устоя до 4 дни

2. Можем да го замразим за към 6 месеца в буркани в хладилника или на кубчета (подходяща разфасовка за зареждане на бебета) и да употребяваме за пиянство или за готвене.

3. Можем да стерилизираме по нормалния метод - със заваряване на буркани и превръщане с капачката нагоре за ден-два, а след това депозиране на студено място.

Костите на животните нормално се считат за боклук и са доста евтини. Ако имате доверие на месарницата или на производителя, пробвайте да си извършите и да се заредите с доза здраве от новата, добре позната суперхрана с потвърден резултат.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР