Костенурките са едни от най-старите животни на планетата, съществуващи още

...
Костенурките са едни от най-старите животни на планетата, съществуващи още
Коментари Харесай

Костенурките съществуват още от времето на динозаврите

Костенурките са едни от най-старите животни на планетата, съществуващи още от ерата на динозаврите. Има разнообразни типове костенурки и се срещат съвсем на всички места. Има пустинни, горски, сладководни и морски. Образът на костенурката надълбоко е залегнал в приказките и митовете още от най-стари времена, като се свързва с дългоденствие и мъдрост.

" Костенурката е творение, което живее на земята. Невъзможно е да живееш по-близо до земята, без да се заровиш в нея. Хоризонтите ѝ се простират едвам на няколко инча разстояние. Развива скорост, едвам хване маруля. Оцеляла е, до момента в който останалата част от еволюцията е минала около нея, най-общо заради това, че не съставлява опасност за никого и че основава прекомерно огромни проблеми, до момента в който я изядеш. " Ето по този начин разказва това чудно творение, писателят Тери Пратчет.

Но както и да е, тези същества са в действителност невероятни. Ето няколко любопитни обстоятелства за костенурките:
Най-старият фосил от костенурка датира на повече от 220 благ. години. Предшествениците на актуалните костенурки са имали зъби. Но пък не са умеели да скриват главата си в корубата. Въпреки черупката си, костенурката не е неуязвима. Като изключим хората, ягуарите също обичат да ги похапват. Най-големият от всички типове костенурки е кожестата костенурка. Теглото на възрастен субект може да доближи до 700-900 кг. Изчезналият тип костенурка архелон е тежал повече от 2 тона. Месото на някои типове костенурки е отровно, заради естеството на тяхната диета. Така да вземем за пример, кожестата костенурка яде отровни медузи. Трионикса няма черупка. Това е китайска мекочерупчеста костенурка. Някои костенурки живеят повече от 100 години. Костенурките са в положение да си спомнят и да разграничават човешките лица. Костенурки се срещат на всички континенти като се изключи Антарктида. Кожестите костенурки могат да се потопят на дълбочина повече от километър, макар големия напън на водното налягане. Женските костенурки са по-големи. Температурата на околната среда въздейства на пола на дребните, които чакат да се излюпят. Това важи с цялостна мощ и при крокодилите. Водните костенурки не са толкоз мудни, както тези на сушата. Те могат да доближат скорост от 30-35 км / ч. Само един тип костенурка (от над 300) може да живее на студено - костенуркатa бландинг, която живее в северната част на Канада в региона на Големите езера. Блатната костенурка е първенци в гладуването. Ако е належащо, тя може да оцелее без храна до 4-5 години. Големите морски костенурки схващат езика на делфините, което се удостоверява от редица опити и наблюдения. В случай на заплаха от средиземноморските костенурки пък съскат като змии. След като снесат яйцата си, костенурка не помнят за тях. От всички типове единствено един поставя грижи за своето поколение, пазейки гнездото с яйца. Морските костенурки могат да се ориентират в пространството, употребявайки магнитното поле на нашата планета.
Източник: ABC Fact

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР