Косовският премиер в оставка Рамуш Харадинай потвърди снощи, че днес

...
Косовският премиер в оставка Рамуш Харадинай потвърди снощи, че днес
Коментари Харесай

Харадинай: Щеше да е лош прецедент премиер да бъде предаден в Хага

Косовският министър председател в оставка Рамуш Харадинай удостовери нощес, че през днешния ден ще замине за Хага, където би трябвало да бъде изслушан в Специалния съд за закононарушения, осъществени от някогашни членове на Армията за избавление на Косово /АОК/, съобщи Танюг.

Харадинай сподели, че е подал оставка, тъй като щеше да бъде " неприятен казус ", в случай че " министър председател на една страна бъде предаден в Хага ".

" С това би се заплашил суверенитетът на Косово и аз не бих му предизвикал това ", сподели Харадинай, предава Българска телеграфна агенция.

Премиерът на Косово подаде оставка на 19 юли, откакто бе извикан да приказва пред Специалния съд в Хага в качеството на обвинен във военни закононарушения.

Харадинай бе съден два пъти в интернационалния арбитражен съд за военни закононарушения, само че получи оправдателни присъди и в двата случая.

Според косовската телевизия РТК Харадинай би трябвало да бъде изслушан в прокуратурата на Специалния съд в сряда.

Същия ден ще бъде изслушан и някогашният представител на щаба на АОК и някогашен ръководител на косовския парламент Якуп Красничи. Още не е известно дали Красничи е свикан като очевидец или като обвинен.

Специалният съд за военните закононарушения в Косово стартира работа през 2018 година и е претрупан да проверява военни закононарушения и закононарушения против човечеството. Централата му е в Хага. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР