Косовският премиер Албин Курти повтори обвинението, че Белград стои зад

...
Косовският премиер Албин Курти повтори обвинението, че Белград стои зад
Коментари Харесай

Курти: Официален Белград даде заповед да се атакува Косово

Косовският министър председател Албин Курти повтори обвиняването, че Белград стои зад събитията в Банска, потвърждавайки, че " проведените незаконни групи " са получили политическа и логистична поддръжка и оръжие от Белград.

Курти сподели пред босненската телевизия Хаят, че в неделя, 24 септември, е имало " нахлуване против териториалната целокупност, държавния суверенитет, националната сигурност, конституционния и публичния ред на Косово ".

„ Някъде към три сутринта беше погубен полицейски сержант Африм Бунджаку, който дружно с сътрудниците си се бори с десетки терористи към час и половина, до момента в който дойдат всички елементи на косовската полиция. Те съумяха да измъкнат тялото и от девет от тях единствено един почина.Когато нашата полиция дойде имаше тежък пердах,от който беше ранен различен наш служител на реда,а въпреки това бяха убити трима терористи. Шест от тях са в пандиза. Много избягаха и молим ги да ни ги предадат “, сподели Курти.

Според него клиентът е Белград.

„ Всички, които бяха там, имаха поданство на Сърбия. Може би някои от тях са родени в Косово, само че са минали от другата страна на границата, когато нападнаха манастира Банска. Разчитаме и на натиска на интернационалната общественост да предадем нарушителите и терористите на нашите управляващи, да излежат присъдата след предаване и правосъдния развой “, сподели Курти.

Той декларира, че това явно са терористи, хора, които са атакували полицията с тежки оръжия и по този метод са се пробвали да дестабилизират Косово.

„ Те се провалиха в това, само че това не значи, че не би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването “, уточни Курти.

Фактът, че държавното управление на Сърбия разгласи 27 септември за Ден на печал поради трагичните събития в Косово, Курти вижда като удостоверение, че Белград стои зад тях.

„ Официален Белград даде заповед да се нападна Косово, само че мисля, че в този момент схванаха, че сходни терористични организации и банди нямат късмет с нашата полиция. Не забравяйте, че това не са банди контрабандисти, нито са елементарни жители, които са се заели " Това са професионални сили, които знаят къде са воювали преди, а в този момент са пристигнали да се бият в Косово ", сподели Курти.

Той добави още, че Косово е мирна, демократична и суверенна страна, която не може да разреши сходни набези.

„ В това евентуално има въздействие на Москва, тъй като ден след терористичната офанзива против нашата страна президентът на Сърбия се срещна в Белград с Александър Бокан-Харченко, който пристигна на граничния пункт сред Косово и Сърбия на 26 септември 2021 година, с цел да управляват прегрупирането на силите и оборудването на сръбските въоръжени сили, до момента в който над главите им беше МиГ-29, който беше подарък от Руската федерация или Беларус на Сърбия “, сподели Курти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР