Косовската полиция е успяла да ликвидира поне петима души от

...
Косовската полиция е успяла да ликвидира поне петима души от
Коментари Харесай

Въоръжени нападнаха косовската полиция, убиха полицаи, дадоха поне 5 жертви

Косовската полиция е съумяла да ликвидира най-малко петима души от терористичната група, която атакува косовската полиция и умъртви служителя на реда Африм Буняку , оповестява „ Албаниан пост “. Сутринта един косовски служител на реда беше погубен, а различен ранен при  пукотевица в село Баня в Северно Косово.

Косовската полиция обаче към момента не е удостоверила информация за ликвидираните нападатели. Информацията не е доказана и от КФОР.

Въпреки това „ Албаниан пост “ е осведомен от два самостоятелни източника, че са премахнати минимум двама членове на тази незаконна група.

Премиерът на Косово Албин Курти разгласи, че има минимум 30 тежко въоръжени хора, експерти, военни и служители на реда, които са обградени от косовските полицейски сили покрай Манастира в Баня , които той е поканил да се предадат на управляващите и обстановката да завърши по кротичък метод.

" Те са носещи маски бойци. Полицията ще разбере повече за тези униформени по-късно. Освен коли, те разполагат и с бронирана кола. Не носят униформи на елементарни служители на реда, а на специфични военни елементи и имат коли без регистрационни номера, които са видяни към манастира. Органите за сигурност са отделили периметър към тях на мястото, където стоят сега. Техните цели са неприемливи. Позволете ми да повторя още един път апела си към тези 30 души да се предадат на органите за сигурност ", съобщи Курти.

Курти изясни, че случаят е станалоколо 03:00 ч. през нощтаместно време в село Банска, община Лепосавич, на 55 км северно от Прищина. Според косовската полиция два камиона без регистрационни номера са блокирали мост на входа на селището . Три полицейски екипа били изпратени да отворят пътя , когато попаднали под обстрел  от разнообразни позиции с огнестрелно оръжие, ръчни гранати и бомби. Полицията съумяла да отблъсне нападението и да откара ранените служители на реда в болница. В Южна Митровица. Единият от чиновниците бил към този момент мъртъв при идването в болничното заведение. Животът на другия е вън от заплаха.„ Организирана престъпност, политически, финансово и логистично подкрепяна от Белград, нападна нашата страна “, написа Курти във Facebook. „ Правителството на Република Косово и държавните ѝ институции са подготвени и координирани, с цел да отговорят на престъпността и нарушителите, на терора и терористите “, добави той. Според известието му стрелбата против полицията продължава.

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще направи послание към медиите в следобедните часове, оповестиха от Службата за външни работи на държавното управление на Сърбия, представена от „ Данас “. " Следобед пред медиите ще се обърне сръбският президент Александър Вучич, който ще развенчае всички неистини и смешки на Алабин Курти, основателя на хаоса и пъкъла в Косово ", се споделя в известието.

Председателят на сръбския парламент Владимир Орлич съобщи, че косовският министър председател Албин Курти „ бърза да упрекна сърбите “ за убийството на косовски служител на реда тази нощ, до момента в който в действителност самият Курти желае ескалация на място, заяви Асошиейтед прес.

Орлич съобщи по телевизия „ Първа “, че Курти „ споделя, че това енякаква проведена акция на експерти. Те би трябвало да са били разпознати и той знае кои и какво са те. “

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел осъди нападението на въоръжени банди в село Банска в северната част на Косово, обитаема с преобладаващо сръбско население, където вследствие на офанзивата е умрял чиновник на косовската полиция, заяви „ Албаниан пост “.

" Осъждам по най-категоричен метод ужасното нахлуване на въоръжена тайфа против косовски служители на реда в Банска в северната част на Косово, при което един служител на реда почина, а двама бяха ранени. Всички обстоятелства към нападението би трябвало да бъдат потвърдени. Отговорните причинители би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването “.

Специалният делегат на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия Мирослав Лайчак осъди нападението на въоръжени банди в село Банска, заяви „ Албаниан пост “.

Словашкият посланик посредством обява в профила си в платформата „ Х " прикани Косово и Сърбия неотложно да се върнат към разговора за нормализиране на връзките с посредничеството на Европейски Съюз, като добави, че причинителите би трябвало да бъдат изправени пред съда.

" Остро съдя ужасното нахлуване против косовската полиция нощес. Насилието под каквато и да е форма е безусловно недопустимо. Сърцето ми е с жертвите, техните фамилии и сътрудници. Извършителите би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването. Всички би трябвало неотложно да се върнат към разговора ", написа Лайчак.

Посолството на Съединени американски щати в Косово също осъди нападението , като съобщи, че причинителите му би трябвало и ще бъдат подведени под отговорност, заяви локалното издание " Коха ", представено от БГНЕС. 

Напрежението в Косово, някогашната сръбска провинция, се повиши след сблъсъци през май, когато над 90 бойци от мироопазващите сили на НАТО и към 50 сръбски протестиращи бяха ранени в Северно Косово. Етническите албанци съставляват над 90 % от популацията в Косово, а сърбите са болшинство единствено в северната му част, където се възнамерява основаването на асоциация на общините с преобладаващо сръбско население. Миналата седмица договарянията под егидата на Европейски Съюз за нормализиране на връзките сред тогавашните врагове от Косовската война навлязоха в застой. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел упрекна Курти за това, че към момента не е основана асоциацията на общините с преобладаващо сръбско население, което би им дало по-голяма автономия.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР